Тялото на жената е създадено така, че да не допуска отделянето на още една яйцеклетка, когато вече е настъпила бременност. Не допуска и втора овулация в рамките на един менструален цикъл - освен ако отделянето на втора яйцеклетка не настъпи в рамките на 24 часа от отделянето на първата. Точно така се появяват разнояйчните близнаци. Но както винаги, всяко правило си има изключение.

В света има описани само 10 случая на жени, които са забременели втори път по време на вече започнала бременност. За целта са необходими две яйцеклетки и два полови контакта в различно време. Лекарите наричат явлението суперфетация.

Веднага щом настъпи зачатие, в шийката на матката се образува мукозна тапа, която не позволява на нови сперматозоиди да навлизат и така се предотвратява ново зачеване. Това прави суперфетацията много необичайна за човека. Но при някои животни, като котките, пантерите и язовците, то е характерно.

Много вероятно е явлението да бъде възприето като аномалия от лекаря, тъй като той измерва големината на ембриона, за да разбере неговата възраст. При наличието на два ембриона с голяма разлика в размера, лекарят е по-вероятно да помисли, че при по-малкия има някаква аномалия. Това може да се случи в много ранните етапи на бременността при изследване с ултразвук.

Снимка 436901

Източник: iStock

Някои експерти се съмняват в съществуването на суперфетацията при човека. Те смятат също, че вероятно става въпрос за нормални случаи на разнояйчни близнаци, в които просто единият се развива по-бавно.

Проблемът при суперфетацията е, че по време на раждането за едното бебе може да е рано, но ако към него се отнесат с необходимото внимание и грижи - като към недоносено бебе, всичко ще бъде наред.