Студените душове са изключително полезни за възстановяване на мускулите след тренировки, особено ако сме дали всичко от себе си, за да постигнем максимални резултати. Освен това засилват и имунната система. Но това са само част от ползите за здравето ни.

Студеният душ, горещият душ и какви са ползите им за здравето ни

Горещият или студеният душ е по-полезен

Да видим някои от предимствата и в двата случая

Ледените бани, наричани още студени душове или студена хидротерапия, са форма на криотерапия, но не толкова екстремни. Докато лечението с криотерапия включва излагане на отрицателни арктически температури, то при по-лекия вариант препоръчителните градуси са 10-15°С.

Преди да влезем под душа обаче, трябва да имаме предвид че и времето е от решаващо значение. Елизабет Гарднър, доктор по спортна медицина, съветва да не се задържаме повече от 10-15 минути. Забележим ли, че кожата ни започва да почервенява, това е знак, че веднага трябва да вдигнем градуса на водата.

Снимка 528218

Източник: iStock

Освен очевидната нужда от студен душ, след като сме загрели от упражненията, и не толкова явната необходимост на мускулите да се съвземат от натоварването, специалистите препоръчват тази процедура поради още две причини.

Ледените бани са добре дошли и за нашето ментално здраве. И макар мнозина от нас да ги намират за неприятни, даже болезнени, вече е научно доказано, че те помагат в борбата с депресията.

Снимка 528219

Източник: iStock

За да се адаптираме към ниските температури, трябва да се отпуснем, да се фокусираме върху дишането и да се разсеем от усещането за студ с други, по-приятни мисли. А най-хубавото е, че колкото и да не ни се вярва в началото, с течение на времето тялото развива "толерантност" към ниските градуси.

Сънят, деменцията, недоспиването и каква е връзката между тях

Води ли недоспиването до деменция

Мащабно проучване търси връзката между двете

Както топлите, така и студените душове, действат за подобряване на съня. Защото студената вода се отразява добре на централната нервна система. Стига да стоим 10-15 минути, напомнят отново от Byrdie.