Да ни се догади със сигурност не е от най-приятните усещания. Още повече, че ни кара да се замислим какво се хапвали и пили, или дали случайно няма шанс повдигането да е симптом на бременност, ако сме жена. Ето обаче на какви други причини може да е знак.

Снимка 537365

Източник: iStock

Стрес и притеснение

Макар да е вид емоция, стресът предизвиква поредица от реални физически състояния в тялото ни. Едно от тях е гаденето. Това, което може да ни помогне в такива моменти, е чаят от джинджифил или хапването на няколко парченца от захаросания корен от същото.

Глад или недостатъчно ядене

Ако не сме се хранили отдавна, кръвната ни захар е ниска. Това ни кара да се чувстваме леко замаяни и дори да имаме усещането, че ни се повръща. В този случай решението е да хапнем нещо с много въглехидрати като чаша плодов сок или някакво тестено изделие - хляб, паста, бисквити.

Дехидратация

При някои хора дори слабата дехидратация предизвиква чувство на отпадналост и гадене. В този случай решението е ясно - много вода.

Снимка 524106

Източник: iStock

Медикаменти

Някои масово продавани обезболяващи като ибурпрофен и ацетаминофен може да предизвикат чувство за повдигане, когато сме ги пили на гладно.

Стомашен вирус

Това е неприятен вариант, но не трябва да го изключваме. Гаденето може да е симптом на стомашно отравяне, за което да потърсим медицинска помощ.