Електромобилите са супер, няма спор. Стават все по-бързи и все по-технологични, но основният им проблем сякаш на този етап си остава - гарантирането на достатъчно дълъг пробег с едно зареждане, за да бъде пътуването истинско удоволствие, а не досадно преживяване.

Apple Car, Project Titan, специалната батерия и кога колата ще влезе в производство

Кога започва производството на Apple Car

Изненадите, които Apple ни готви

Е, иновации не липсват и производителите непрекъснато се надпреварват кой електромобил може да измине повече, без да пропищи за зарядно. Но истинската революция все още изглежда далеч, а някои я откриват в идеята на израелската стартъп компания StoreDot.

Тя разработва технологията XFC battery (батерия за екстремно бързо зареждане) за електрически превозни средства. В своята същност това е акумулаторна батерия, в която вместо да се увеличава капацитета на блоковете и да се оптимизира тяхната енергийна ефективност, се използват нови химични съединения и електроди, които гарантират наистина бързо зареждане - от 0 до 100% само за пет минути.

Това е възможно благодарение на заместването на анода на базата на графит с такъв на базата на силиций. Той има висока енергийна плътност и потенциално може да бъде по-дълготраен от традиционните батерии. Използват се и специални наночастици, които покриват всички активни елементи на батериите и осезаемо подобряват тяхната ефективност.

Освен това батериите притежават способността да се "саморемонтират", което гарантира не само по-дълъг пробег, но и по-дълъг живот и по-рядка нужда от подмяна - съответно и по-малко разходи.

Самовъзстановящата се система по патентована технология идентифицира клетка или група от клетки, които прегряват или работят лошо. След това временно ги деактивира, за да ги възстанови до 100% производителност. Това може да се случи и по време на работа на електромобила, без да се усетят никакви промени и смущения. Така се намалява значително и опасността от прегряване.

А още един голям плюс на тези батерии е, че приличат на добре познатите литиево-йонни и за производството им могат да се използват вече налични поточни линии.

Преди дни израелската стартъп компания направи голяма крачка напред в популяризирането на новата технология като спечели финансиране от 80 милиона долара от виетнамския производител на електрически превозни средства VinFast.

NIO, ET5 и новият модел електромобил на китайския производител, който ще конкурира Tesla Model 3

Новият електромобил на NIO с до 1000 км пробег

Бързина, нови технологии и още нещо

Капиталът ще бъде използван за завършване на научноизследователската и развойна дейност на StoreDot и увеличаване на масовото производство. По информация от компанията, батериите с екстремно бързо зареждане вече се изпращат за тестове на различни електромобилни производители. StoreDot също така си осигури партньорства с Daimler, Samsung, TDK и китайския производител на масови батерии EVE Energy, предава Tech Crunch.