Готвенето на открит огън е популярна традиция по целия свят. Печенето на скара и барбекюто в различните си форми имат хилядолетна история. Малко хора обаче знаят или си дават сметка колко вреден е този процес за приготвяне на храна. Защо? Защото има горене при високи температури и дим. Също като при цигарите.

Канцерогени в храната на скара

Канцерогените се образуват чрез изпичане на определени храни, особено месо с високо съдържание на мазнини. Изгарянето на мазнините от високите температури на огъня образува канцерогени. Освен, че ги поглъщаме с храната, ги вдишваме и с дима. Те влизат в белите ни дробове и отделно замърсяват въздуха.

IQAIR, швейцарска технологична компания за качество на въздуха, посочва, че изгарянето на мазнини произвежда дим, съдържащ канцерогенни съединения, наречени полициклични ароматни въглеводороди(ПАВ). Мазнината от месото капе в огъня и го изгаря, като в същото време димът покрива месото, което се готви. Тези частици допринасят за аромата и вкуса на месото, но също така могат да доведат до възпаление, което може да увеличи риска от някои видове рак. Други химични съединения, наречени хетероциклични амини пък се образуват, когато мускулната тъкан в месото реагира на високитетемператури. Димът от дървени въглища или дърво също произвежда въглеводороди, вид летливи органични съединения, сажди, които могат да се вдишат дълбоко в белите дробове и да допринесат за различни респираторни заболявания.

Швейцарските експерти също така установяват, че средностатистически камион с дизелов двигател ще трябва да измине около 16 километра по магистралата, за да отдели във въздуха същите частици, които отделя един хамбургер, приготвен на въглища.

Откривате ли приликата с цигарите?

При цигарата се наблюдава подобен процес. При запалването на цигарата тютюнът започва да гори и достига температури от 800 градуса. При това горене веществата, съдържащи се в него, преминават процес на термична деструкция, , при който се образуват дим и пепел. В цигарения дим се съдържат повече от 7 000 вредни вещества, от които близо 100 канцерогенни.

Снимка 556856

Източник: Shutterstock

Какви са алтернативите?

Наслаждавайте се на барбекюто, но по-рядко и избягвайте силния огън и овъгляването на месото, както и много мазното месо, бургери и колбаси. Ако искате да намалите риска за здравето си, можете да стартирате с готвенето на на по-ниски температури и без пламъци. Лесен трик е да държите купа с вода близо до барбекюто, за да потушавате пламъците, които мазнината може да предизвика. Сложете фолио под месото, за да не капе мазнината в огъня. Заменете въглищата с газ. Не използвайте скара с капак, тъй като всичкият дим се връща в месото. Предварително сварете месото преди печене на скара, за да намалите времето, през което то е изложено на високите температури, съответно така ще намалите и нивата на въпросните канцерогени, съветват експерти. Маринованото месо също охлажда повърхността му, за да спре образуването на полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ).

Всички знаем, че за да намалим риска за здравето си от вредните навици, трябва да ограничаваме употребата на мазни и вредни храни, употребата на твърд алкохол и да спрем цигарите, ако сме започнали този вреден навик.

Ако сте сред заклетите пушачи и все не успявате да откажете цигарите, можете поне да намалите риска с помощта на бездимните алтернативи - устройствата за нагрявяне на тютюн, като IQOS, Glo и новото, корейско устройство lil SOLID 2.0, и електронните цигари. При тях няма горене и цигарен дим, което води до намаление на образуваните вредни вещества. А един от най-бързите и хубави неща за близките ви е това, че с тях вече сте се отървали от ужасяващата миризма на цигари.

При устройствата с нагряване на тютюн IQOS и корейското lil SOLID 2.0, което е в България от края на ноември, има нагряване до много по-ниски температури - съответно 350С и 250С. Така значително е намалено образуването на вредни и потенциално вредни вещества, а някои от тях изобщо липсват. Парата, която се отделя от тези изделия, е аерозол - малки водни капчици диспергирани във въздуха, които съдържат никотин и значително по-малко количество и вид вредни вещества, но няма твърди частици и катрани.