Животът на повечето хора днес е немислим без социалните медии и, както често се шегуваме – ако те няма там, все едно не съществуваш.

Стрес, депресия, безсъние, лошо настроение и кога трябва да се обърнем към лекар

Стрес или депресия - как да ги различим

Кога трябва да потърсим помощ

От една страна те са страхотна възможност да останем свързани с хората, които искаме, както и да получаваме информация по теми, които ни интересуват.

От друга страна обаче, не за първи път става въпрос за това, че те влияят отрицателно върху психиката и то не само на младите хора, както досега се смяташе. Ново изследване търси връзката между използването на социални медии и депресията сред 5395 души за период от една година.

Снимка 554840

Източник: iStock

Екипът на д-р Рой Перлис, който е директор на Центъра за експериментални лекарства и диагностика в Общата болница на Масачузетс в Бостън, се концентрира върху потребители на социални медии на и над 18 г., като средната възраст е около 56 г. Всички участници попълнили анкета с девет въпроса за психичното здраве и за употребата на платформи като Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, TikTok, Twitter, Snapchat и/или YouTube.

Снимка 318835

Източник: iStock

В първата анкета никой не е имал признаци на депресия. В следващата обаче близо 9 на сто показват "значителен" ръст в резултатите за риск от развитие на депресия. Повишен риск е отчетен при потребителите на TikTok или Snapchat, които са на и над 35-годишни, но не и сред по-младите потребители на тези мрежи, пише Daily Mail. При потребителите на Facebook е обратно - рискът от депресия се повишава при доброволците под 35 г., но не и сред по-възрастните потребители.

Дехидратация, недостатъчно сън, социални медии - 5 вредни навика, които пречат на концентрацията

5 вредни навика, които пречат на концентрацията ни

Социалните медии са сред тях

Изводите на учените са, че хората над 50-те, които използват TikTok, Snapchat и Instagram, са "значително по-склонни" да се чувстват потиснати от своите връстници. Резултатите от изследването са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация JAMA Network Open.