Вероятно всички помним първия път, когато сме пътували съвсем сами. Въпреки че е вълнуващо преживяване, понякога може да се окаже и доста изнервящо, защото сме отговорни за целия процес на планиране и придвижване. Но пък е страхотен шанс да правим каквото си поискаме и както ни харесва.

Летища, хаосът през лято 2022 г. и как да се справим с него, за да пътуваме безгрижно

Как да се справим с хаоса по летищата това лято

За да пътуваме лесно и безгрижно

За всички, които смятат скоро да стегнат куфарите за соло приключение, са следните съвети на Forbes за безопасно пътуване.

Проучваме дестинацията

Най-добре е да планираме настаняването и транспорта предварително. В това число да проверим последните ограничения за пътуване. Добре е няколко дни или седмици преди самото пътуване да обърнем внимание на отзивите на туристите, които вече са посетители мястото. Относно хапването е важно да проучим заведенията с висок рейтинг, още по-добре - да направим резервация в желаното място още преди да потеглим.

Споделяме плановете си за пътуване с приятели и семейство

Дори и да сме решили да се отдадем на собствената си компания, все пак е разумно да информираме другите за плановете ни за пътуване и как могат да се свържат с нас при нужда. Съществуват редица приложения на телефона, чрез които да споделяме маршрута си и да съхраняваме дигитално документите.

Снимка 584485

Източник: iStock

Копия на документите за пътуване

Изобщо не е за подценяване да имаме хартиено копие на основните ни документи за пътуване, като шофьорска книжка и паспорт. Също така е добре да пазим номерата на кредитните ни карти и друга важна информация на сигурно място, в случай че портфейлът ни бъде изгубен или откраднат. Носенето на допълнителни пари и записването на номера за помощ при пътуване също може да бъде полезно.

Без ценности

Колкото и да искаме да покажем своите бижута и дизайнерски чанти пред света, в случая да сме минималисти може да се окаже по-добрият избор. Тези предмети ни правят основна мишена за джебчиите по улиците. Що се отнася до самия багаж, нека той да е само на ръчен. Твърде многото обемни куфари и чанти правят придвижването трудно, а ръцете ни все са заети.

Снимка 584483

Източник: iStock

Да се превърнем в местен

Последно, но не на последно място е това да изживеем истински и пълноценно самостоятелното ни пътуване. Точно сега имаме свободата да бъдем каквито искаме - та дори и да се превърнем в част от местното население. Трикове, които можем да използваме, за да се слеем с тълпата, са носенето на обикновени дрехи и запознаването с характерните обичаи, и популярни фрази.

Астронавтите, костната плътност и как се отразява на човек липсата на гравитация

Обречен ли е космическият туризъм

Причината за това може да се окаже човешкото здраве

Ако това е първото ни пътуване съвсем сами, може да го караме и по-леко, като посетим дестинация, където вече сме били. Това ни дава предимство да не се загубим, както и да изградим по-голяма увереност за бъдещите ни по-приключенски пътувания.