Независимо дали пътуваме по работа, или отиваме на почивка, закъснението на полета ни, или дори по-лошо - отмяната му, са сред най-неприятните преживявания, които може да ни се случат. И аз съжаление това лято тези два негативни сценария са доста често срещани и разиграващи се по летищата. А причината - динамично променящите се правила и изисквания при пътуване заради Covid-19.

Антонов Ан-225 Мрия - най-големият украински самолет в света и какво знаем за него

Когато войната унищожи най-големият самолет в света

Какво знаем за украинския Антонов Ан-225 Мрия

И въпреки че нямаме власт над тях, има начин да си спестим тревогите и стреса. Как? Съветват ни от Conde Nast Treveler.

Предварително написано домашно

Преди да тръгнем към летището, добре е да се уверим, че сме запознати с най-актуалните изисквания за паспорт, виза, ваксинация против Covid и мерките за мястото, до което пътуваме. Много е вероятно ситуацията да се е променила от последното ни пътуване. А последното, което искаме е, заради непроверена информация, да ни бъде отказано да се качим на борда.

Снимка 582826

Източник: iStock

Няма как да не ни е направило впечатление и, че правилата за носене на маски на открити и закрити пространства бързо се променят, дори и за един ден. И само заради това - струва си да сме прегледали всички изисквания за влизане за влизане в държавите, съответно при заминаването и връщането ни.

И последната част от това предварително да сме си "написали домашното" - да отпечатаме документите си. Може и да изглежда по-лесно да пътуваме с електронни билети и сертификати, но да си вземем принтирано на хартия копие е всъщност по-препоръчително. Хем е по-бързо и лесно да ги извадим, отколкото да ровим из файловете в телефона, хем е по-удобно за летищния персонал, пък и хем няма да се тревожим, ако батерията на електронното ни устройство се изчерпва.

Багажът - ето така подготвен

Колкото и стар да е този съвет, едва ли някога на някого ще му омръзне да го повтаря. В случай, че пътуваме двама или повече човека, хитро е да не опаковаме багажа си индивидуално, а да го разпределим смесено в няколко различни куфара. Така дори и един от тях да се изгуби, докато ни го върнат ще разполагаме поне с по няколко дрехи от другия.

Снимка 582828

Източник: iStock

И отново за багажа. На много голяма част от пътниците им се иска да пътуват само с ръчен и това е разбираемо предвид високите цени за чекирания. Но така често препълват чантата си и си създават проблем заради това. А за да го избегнем и да не се тревожим изобщо за багажа си, най-добре е предварително да сме решили и обмислили какво и колко ще опаковаме като се съобразим с изискванията за размери и тежест на авиокомпанията, с която ще летим.

А последният съвет, свързан с багажа - при положение, че не искаме в него да слагаме течни продукти (например парфюми, душ-гелове и шампоани), можем да се възползваме от опцията, която се предлага на много летища и да поръчаме необходимата ни козметика и да я вземем от летището, на което ще пристигнем.

Подготовка за закъснение или отмяна на полета

Летище Схипхол, инцидентите със самолетите и как ползват прасета за защита

Защо едно летище пусна прасета между пистите си

Иновативна програма в Амстердам

Дори и да имаме късмет полетът ни да спази точното си разписание, добра идея е да сме подготвени за ситуация, в която той може да закъснее или дори да бъде отменен. В такива случаи, за да не се отегчим и ядосаме, съветът е да имаме преносимо зарядно за електрониката ни, нещо за хапване, интересна книга и чифт слушалки за всеки пътуващ от компанията ни.