Така сме свикнали със смартфона си, че вероятно най-голямото предизвикателство за нас е да прекараме един ден без него. Пазарът не спира да се разраства, а нови модели излизат буквално всеки ден.

Около шест милиарда души по света имат мобилен телефон. Всяка година се продават над 1.5 милиарда апарата, което значи, че някъде там е бройката и на тези, които спират да се употребяват. А вероятността да сменяме любимото си устройство по-често от необходимото е реална.

Средно подменяме смартфона си на всеки две години, което оказва сериозно влияние върху околната среда. Най-често това наше решение е продиктувано от т.нар. FOMO комплекс - страх да не пропуснем най-новото, най-актуалното, защото това веднага оказва влияние на социалния ни статус.

Снимка 456993

Източник: iStock

Така дори смартфонът ни да работи идеално, ние просто искаме да го сменим с модела, излязъл току-що, за да можем да се похвалим с него на всички. И така през целия си живот можем да сменим 20, ако не и 30 апарата. А за последиците от това едва ли се замисляме. 

Едва около 15% от електронните устройства, които се превръщат в боклук, се рециклират правилно. Най-голяма част от този отпадък отива в Китай, Индия и Гана, където няма строга регулация на рециклирането. Често то е свързано с отделянето на токсични химикали и тежки метали във въздуха, както и с директна вреда за работниците. 

Снимка 456990

Източник: iStock

В производството на апаратите се използват много скъпи и трудни за добиване материали, които често стават причина за възникване дори на военни конфликти. А добивът е буквално робски труд, и то ниско заплатен. Заради своята сложност пък производството на апаратите изисква огромни енергийни ресурси.

Няма как да пропуснем и вината на производителите, които правят смартфоните така, че ремонтът им да е все по-сложен и все по-скъп. Често така ни поставят и пред по-изгодния избор просто да си купим ново устройство. Това е и търсеният ефект, защото всяка покупка е печалба за тях.

Снимка 456992

Източник: iStock

Не само телефоните са причинител на сериозно замърсяване, но и всички аксесоари, които купуваме за тях. В по-голямата си част те са направени от пластмаса, доста бързо спират да ни бъдат от полза, а понякога ги купуваме само за да не изостанем от тенденциите, пише Medium.

Най-важното, което можем да направим, за да не допринасяме допълнително за замърсяването на нашата планета, е да използваме смартфона си възможно най-дълго време. Така помагаме и на бюджета си. 

Илон Мъск, смартфоните на милиардера и защо ги унищожава

Защо Илон Мъск унищожава телефоните си

Крайни мерки

През 2017 г. Greenpeace създаде индекс на зелената електроника, в който подреди технологичните компании спрямо ресурсите, които използват, и вредата, която нанасят на околната среда. Въпреки непрекъснатите мерки, които компаниите вземат, всичко зависи и от нас, като потребители.