Пролетта е вече тук, а съвсем неусетно ще си дойде и лятото. Скоро ще започнем да говорим за слънцезащита и отново на преден план ще излезе колко важна е тя, защото по-големият процент от случаите на рак на кожата се дължат именно на вредните UV лъчи. Но, оказва се, слънцето може да нанесе и други вреди на здравето ни, които обаче остават незабелязани - поне до един момент.

Витамин D и можем ли да го получим от слънцето, когато сме на закрито

Можем ли да получим витамин D от слънцето, когато сме на закрито

За какво да внимаваме

Според ново изследване на учени от University of Louisville в Кентъки, продължителното излагане на слънце увеличава и риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това оказва негативен ефект върху имунната система.

И дори само един ден, прекаран по слънчевите лъчи и в жегата може да увеличи признаците за възпаление в организма с поне 10%. Един от тях е освобождаването на възпалителни съединения, което води до вътрешни увреждания и е свързано с натрупване на атериална плака - една от основните причини за сърдечно-съдови заболявания.

Снимка 593102

Източник: iStock

Също така учените доказват, че слънцето води до 6% спад в ключовите клетки на имунната система, наречени B-клетки, които помагат на тялото да се бори с вируси и бактерии.

Тези изводи са направени след анализ на кръвни проби и наблюдение на 624 души през летните месеци, когато средната дневна температура е над 24 градуса. На базата на резултатите от различни показатели, свързани с работата на имунната система се открива връзка между топлото време и нейното функциониране.

Снимка 658388

Източник: iStock

Колкото по-високи са температурата, влажността и UV радиацията, толкова по-увеличени са и естествените Т-клетки убийци, което е ясен знак, че в тялото е възникнало възпаление. Въпреки че то е нормална част от защитата на тялото срещу инфекции, постоянният възпалителен отговор в продължение на седмици или месеци или този, възникващ в здрави тъкани, може да вреди и да води до натрупване на артериална плака. A това пък е предпоставка за инфаркт или развитие на коронарна болест, пише Daily Mail.

Изследователите откриват още една промяна в имунната система на организма, която възниква дори при не толкова продължително излагане на слънце и високи температури. Това е намаление със 7% на В-клетките, което означава намаляване на функцията на имунната система да запомня специфични вируси и да създава антитела, с които да се справя с тях.

Слънцето, слънчевото отравяне и как да го разпознаем

Как да познаем слънчевото отравяне

И начините да се предпазим

Всички тези изводи са още по-притеснителни на фона на непрекъснато нарастващите средногодишни температури в голяма чат от света. Най-изложени на риск от смъртност в резултат на сърдечно-съдови заболявания са хората над 60-годишна възраст, затова и те трябва най-много да се пазят от слънцето. Отслабената имунна система също е особено опасна за здравето, затова рисковете не бива да се подценяват.