Със смела крачка навлизаме в най-топлите и слънчеви месеци от годината. Съвсем естествено е да ни се иска да прекарваме все повече време навън. Но пък прекомерното излагане на слънце, както знаем, е вредно за кожата. Освен това може да предизвика и алергия.

Слънцето, слънчевото отравяне и как да го разпознаем

Как да познаем слънчевото отравяне

И начините да се предпазим

Най-общо казано, тя се проявява със зачервени или тъмни петна, които изглеждат като слънчево изгаряне и сърбят. Получават се в следствие на реакцията на имунната ни система към ултравиолетовите лъчи на слънцето.

В случай че имаме колебания дали сме развили чувствителност към слънцето, можем сравнително лесно да си дадем отговор. Просто е необходимо да обърнем повече внимание на състоянието на кожата си.

Снимка 574424

Източник: iStock

Най-издайническите признаци са няколко. Ето за кои е добре да сме по-наблюдателни.

Сигурен знак, че имаме слънчева алергия, е, ако по кожата ни се появят петна или розовеещи подутини. Те могат да бъдат пълни с течност и дори да изглеждат като мехури.

Засегнатите участъци най-често са краката, ръцете в частта от лактите надолу, както и дланите.

Това, което специалистите са забелязали също, е, че при хората с по-светъл тон на кожата, петната имат червеникав цвят. При по-тъмните пък обикновено изглеждат като хиперпигментирани и са кафеникави.

Снимка 574425

Източник: iStock

Освен тези външни признаци, поривите за сърбеж също подсказват за слънчева алергия. В някои случаи обривът по кожата е придружен и от подпухнали и лющещи се участъци, дори и мехури.

Меланома, рак на кожата, слънцезащита и тревожните прогнози на учените

Когато слънцето не е наш приятел

Тревожно изследване за рака на кожата

Ако забележим, че след излагане на слънце кожата ни сърби, зачервява се и се повяват някои от гореизброените симптоми, то вероятно сме алергични, пише Self Magazine.