Псилоцибиновите гъби, известни още като "магически гъби", са ползвани от човешкия вид от хилядолетия насам.

През последните години все повече медицински учреждения провеждат задълбочени изследвания на ефектите им върху хората, а резултатите са повече от убедителни.

При правилна дозировка и употреба магическите гъби могат да помогнат при състояния като депресия, тревога, обсесивни-компулсивни разстройства, пост-травматични стресови разстройства и други.

Кундалини йога и как практиката може да ни помогне при ОКР

Един неочакван съюзник в борбата с ОКР

Тайните на древните практики

Наскоро американската компания Silo Wellnes създаде първия назален спрей, базиран на псилоцибин - активното вещество в гъбите.

Снимка 456368

Източник: iStock

Идеята е, че продуктът позволява лесно да дозираме и приемаме веществото - чрез абсорбиране през лигавицата в носа.

По този начин се заобикаля възможността от предозиране или изпитване на гадене, както се случва при някои хора, когато приемат гъбите по естествен път.

От компанията поясняват, че едно впръскване се равнява на около 0.1 грама гъби - количество, известно като "микродоза", при което халюцинациите напълно отсъстват.

Микродозирането е един от методите за ползване на веществото, при който пълните му ефекти не се усещат, но се отчита забележителна разлика в нивата на креативност, депресивните симптоми, тревогата и обсесивните мисли.

Снимка 456369

Източник: iStock

Засега магическите гъби и спреят на Silo Wellness се считат за незаконни на много места по света, но в щатите Колорадо, Оукланд, Калифорния и в някои държави, сред които са Ямайка и Холандия, употребата им вече е декриминализирана.

Аяуаска - как да си набавим билет за света на духовете

Как да си набавим билет за света на духовете

Вековната отвара на Перу

Според СЕО-то на Silo Wellness - Майк Арнолд, както и според растящ брой учени, легализирането на псилоцибина поне в медицински и терапевтичен контекст е неизбежно в близкото бъдеще.