Има безброй много причини да уважаваме Шотландия. Природата, замъците, уискито, Робърт Бърнс... Ето че страната влезе в историята и с един закон, който защитава жените и отново я прави достойна за уважение.

Pantone Period, новият червен цвят и дейността на шведската компания Intimina

Месечният цикъл като вдъхновение

Все пак сме 2020 г.

Шотландия е първата страна, в която продуктите за дамска хигиена стават безплатни. Това стана, след като местният парламент единодушно одобри нов закон, който прави тампоните и дамските превръзки безплатни за всички. 

Така вече местните власти трябва да гарантират, че те са на разположение на "всеки, който има нужда от тях".

Снимка 506943

Източник: iStock

Инициативата е на депутатката Моника Ленън, която внесе законопроекта в шотландския парламент. Според нея това е "практичен и прогресивен" законодателен акт, който е още по-важен заради пандемията от коронавирус, пише BBC.

"Месечният цикъл не спира по време на пандемии и работата за подобряване на достъпа до основните и така необходимите тампони, превръзки и продукти за многократна употреба никога не е била по-важна", добави тя.

Снимка 506964

Източник: iStock

Точно как жените ще получават продуктите ще бъде решено от 32-те общини в страната, но те трябва да предоставят достъп до различни видове продукти "сравнително лесно" и "без накърняване на достойнството".

От 2016 г. Моника Ленън води кампания срещу т.нар. "бедност на цикъла". Става въпрос за жените, които нямат достъп до продуктите за дамска хигиена, заради ниски доходи. Според изчисленията, става дума за около 8 паунда за тампони и превръзки на месец. Около 10% от жените във Великобритания не могат да си позволят такъв разход, той създава затруднение за 15%, а 19% са били принудени да си купят по-неподходящ продукт заради цената.

Законът се бори и срещу стигмата на цикъла. Все още мнозина смятат менструацията за нещо срамно. Установено е, че 71% от 14-21 годишните се чувстват неудобно да купуват продукти за дамска хигиена.

Жените, половата система и какви са познанията им за себе си, според ново проучване на Intimina в САЩ

Познават ли жените половата си система

За жената интимно

Друг проблем е да се намали пропускането на уроци, защото изследователите са установили, че почти на половината от момичетата се е случвало да не ходят на училище заради цикъл. В текста е въведено задължение продуктите да се предоставят безплатно в училища, колежи и университети.