Някои храни са изключително важни за здравето ни, и като такива не бива да се лишаваме от тях. Освен ако не спазваме вегетарианска или веган диета, или не страдаме от непоносимост или алергия, важно е да ги консумираме, за да получим основни хранителни вещества.

Млекарница от село, Купаж и Домашен магазин - три магазина за български сирена от малки производители

В търсене на перфектното българско сирене

Три магазина с уникални български сирена от малки производители

Точно такива са млякото и млечните продукти. Особено сега по време на домашна изолация, е важно да не ги изключваме от хранителния си режим, дори и ако можем да увеличим приема им.

Основната причина е, че млякото съдържа много витамин D, който все по-трудно си набавяме през последните седмици, защото все по-малко да се показваме на слънце.

Снимка 477739

Източник: iStock

И тъй като млякото и млечните продукти представляват цялостна и балансирана хранителна група, която осигуряват високо съдържание на хранителни вещества по отношение на калоричното съдържание, особено сега не бива да липсват от хранителния ни режим. Те осигуряват протеини с висока стойност, въглехидрати (лактоза), мазнини, мастноразтворими витамини и минерали, особено калций и фосфор.

Ползи от млечните продукти

Според проучване, публикувано миналата година в медицинското списание Advances in Nutrition въз основа на информация, предоставена от Анхел Хил - доктор по биология, професор по биохимия и молекулярна биология в Университета в Гранада и от Роза Мария Ортега, доктор по фармация и професор по хранене в мадридския университет Complutense - редовното приемане на мляко и млечни продукти е свързано с по-висок растеж и по-нисък риск от затлъстяване в детска възраст.

Грузия, сиренето, Анна Микадзе-Чикезе и как изследователката спаси много от старите видове сирена на страната

Жената, спасила изгубеното сирене на Грузия

Рецептите на най-древните сирена

При възрастни консумацията е свързана с подобряване на телесния състав и намален риск от смъртност, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, както и с по-нисък риск от различни видове рак, пишат от Hola.

Основните хранителни ръководства, създадени от национални и международни организации, препоръчват да се приемат между две и четири порции мляко и млечни продукти на ден, в зависимост от възрастта, пола и т.н.

Снимка 477741

Източник: iStock

Например от три до четири порции на ден се препоръчват на жени по време на бременност и кърмене, в юношеска възраст, на спортисти и възрастни хора.

Ако се чудим какво е ориентировъчното количество мляко и млечни продукти на ден, специалистите съветват задължително да пием по една чаша (200-250 мл) прясно мляко на ден и/или да изяждаме около 250 г кисело мляко.

Що се отнася до сирената, то препоръчителното дневно количество за пресните сирена е около 60 грама, а за саламурените и твърдите - около 30 грама на ден.

Купаж - магазинът за вино, сирене и мезета от малки български производители

Перфектната среща на българското сирене с българското вино

Как Александър Ангелов създава и развива Купаж