Вероятно малцина знаят, че на Земята има подправка, която е по-ценна от трюфелите, уасаби и дори от златото. Въпреки че са я виждали - с нежните ѝ червени стръкчета, от които е необходимо едва минимално количество, за да въздейства силно на вкуса. Става дума, разбира се, за шафрана.

Шафран, Талиуин, Мароко и как да си купим от истинската подправка

Как да си купим истински шафран в Мароко

Една от най-скъпите и най-фалшифицирани подправки в света

Той се извлича от лилавите цветове на шафрановия минзухар (Crocus sativus). Трите близалца на цвета - женските репродуктивни органи на растението и част от шийката му се изсушават, за да се превърнат в най-ценната подправка в света.

Но защо тя е толкова скъпа? Отчасти защото събирането на реколтата е "истински кошмар". Това става изцяло на "на ръка", а един килограм шафран се добива от приблизително 75 000 цвята. Като се прибави и фактът, че цветето цъфти само в някои части на света през няколко кратки седмици от годината - всичко това още повече усложнява ситуацията.

Снимка 637541

Източник: iStock

Веднъж набрани, цветовете са изключително крехки и трябва да се обработват внимателно, което прави процеса на отглеждане още по-сложен и скъп. Те се разстилат върху широки съдове и се сушат бавно на дървени въглища. Това отново увеличава разходите, тъй като процесът отнема много време и не няма начин да бъде забързан.

Пазарната цена на истинския шафран е между 2 000 и 10 000 долара за килограм, така че може би не е изненадващо, че съществуват доста фалшиви алтернативи. В миналото за шафран се е представяло всичко - от боядисана царевична коприна, влакна от цвекло и дори смачкани червени парчета хартия.

Снимка 637539

Източник: iStock

Ключът към автентичния и висококачествен шафран е в аромата му, което означава, че по време на производствения процес се спазват високи стандарти. Този аромат също не се поддържа лесно - затова шафранът има кратък срок на годност и трябва да се съхранява правилно.

А причината този скъп продукт да е толкова търсен в кулинарията е, че заради специфичния сладък, земен вкус, който придава на храната уникален аромат и вкус. Освен това може да подобри външния вид на храната, като я оцвети в привлекателно златисто.

Подправките - как и колко време можем да ги съхраняваме

Как и колко време да съхраняваме подправките

От огромно значение е и в какво точно ги държим

Все пак, хубавото е, въпреки плашещата цена, че от подправката се нуждаем от съвсем малко количество, за да постигнем желания уникален вкус, уточняват от IFL Science.