В понеделник, 23януари, в Париж започна представянето на колекциите висша мода. В последните години haute couture ревютата рядко показват дрехи, подходящи за носене в ежедневието, а по-скоро са мерило за това до къде може да стигне въображението на творческите директори известните модни марки.

Затова и, на пръв поглед, в ревюто на Schiaparelli няма нищо учудващо. Просто Ирина Шейк, Наоми Кембъл и Шалом Харлоу, облечени в рокли с глави на лъв, полярен вълк и снежен леопард в реални размери.

Или пък главите наистина са реални? Именно този въпрос възмути широката общественост, която видя във включването на (привидно) препарирани животни от защитени видове реверанс към лова като хоби.

Факт - главите не са истински, колкото и реалистично да изглеждат. Направени са от пластмаса, вълнени и копринени нишки, а изработката им е отнела часове. Което е достойно за възхищение принципно..., ако не ни убягваше цялостната идея зад включването им.

Тук е моментът да поясним, че както самите Schiaparelli са обяснили, колекцията е вдъхновена от "Ад" на Данте, а това трябва да са ужасяващите зверове на входа на пъкъла.

На нас обаче животинските глави ни се струват повече опит за шокиране на публиката и бързо привличане на вниманието - нещо, което се доказа с хиляди постове в социалните медии, посветени на колекцията. Както и с факта, че Кайли Дженър - знаменитост, популярна с това, че превръща всичко, до което се докосне, в популярно, беше с роклята с лъвската глава още преди началото на ревюто.