В много храни и напитки изкуствените подсладители заместват захарта, за да се постигне вкусът, който хората харесват, но с по-малко калории. Ако сме сред любителите на газираното и сладкото, вероятно е дори да консумираме по-голямо количество подсладители, отколкото и предполагаме. А това може да се отрази пагубно на здравето ни.

Стевията, естественият заместител на захарта и по-полезната алтернатива ли е

Да заменим ли захарта със стевия

Какво получаваме

И тук не става дума за общите приказки колко всъщност вредни са изкуствените подсладители, а по-конкретно - каква е тяхната връзка с инсулта и повишаването на риска от сърдечни заболявания.

Според ново проучване такава има. Изследването е било проведено сред 103 388 възрастни французи. 37.1% от са заявили, че консумират храни и напитки със съдържание на изкуствени подсладители. Средното им количество прием е било 42.46 милиграма на ден, което е равно приблизително на едно пакетче изкуствен подсладител.

При случаите с по-висок прием на изкуствени подсладители консумацията е била 77 милиграма на ден (колкото се съдържа в 200 милилитра обикновена газирана напитка).

Снимка 588799

Източник: iStock

В края на изследването, при което французите са били наблюдавани в продължение на девет години, учените забелязват тревожната тенденция. Консумиращите изкуствени подсладители повишават риска от мозъчно-съдови или сърдечно-съдови заболявания с 9%. Какви обаче са причините и следствията, проучването не показва. Но фактът е, че е доказан рискът за здравето ни при консумирането на изкуствени подсладители.

Рак, ракови заболявания, изкуствени подсладители и каква е връзката помежду им

Има ли връзка между рака и изкуствените подсладители

Какво сочат данните от ново изследване

Така че за да се предпазим от повишаване на риска от инсулт и сърдечни заболявания, добре е да си обърнем внимание и да започнем да контролираме приема на храни и напитки с подсладители. Можем спокойно да започнем като постепенно намалим количеството им. Освен това добра идея е и да не подслаждаме с тях сутрешното си кафе, пише Eat This, Not That.