Американски екип от учени от университета в Тенеси направи интересни открития, които би трябвало да ни накарат сериозно да се замислим за това как се отнасяме към живота, към околните и към нас самите.

Оказва се, че да бъдеш саркастичен може да те убие. До такъв извод стигнали учените, след като наблюдавали 2300 души, преживели инфаркт.

В началото на проучването те измерили враждебността на всички с помощта на личностен тест, а след това пациентите били наблюдавани в продължение на 24 месеца. В края на двете години процентът на оцелелите участници бил сравнен с оценките на личността им и враждебността.

Снимка 496437

Източник: iStock

Според учените характерът може да повлияе на сърцето, както чрез поведенчески, така и чрез психологически механизми. Циничните индивиди обикновено се отличават с повишени нива на адреналин, с холестерол и триглицериди над нормата. Това ги излага на повишен риск от летален изход след втори инфаркт.

И точно обратното, оптимизмът има пряко влияние върху здравето на сърдечно-съдовата система, като намалява стресовите хормони, пулса и кръвното налягане. А хората с положителна нагласа се хранят по-добре, правят повече упражнения и са по-малко склонни да пият и пушат.

„Знаем, че овладяването на навиците и начина на живот подобряват перспективите за пациентите с инфаркт и нашето проучване предполага, че промяната на враждебното поведение може да даде положителни резултати", казва д-р Трейси Витъри от университета в Тенеси, цитиран от Daily Mail.