Да си лягаме всяка вечер до любимия човек и да заспиваме прегърнати вероятно е начинът, по който мнозина си представят щастливия брак. Но неведнъж учени от различни университети и изследователски центрове са стигали до точно обратния извод - че спането в отделни спални е ключът към дългите и щастливи взаимоотношения.

Колкото и странно да ни звучи да си пожелаем лека нощ и да затворим вратата пред носа на партньора, това си има логично обяснение. Качественият сън е в основата не само на нашето здраве, но и на доброто ни настроение.

Когато сме недоспали, сме много по-раздразнени, изтощени и готови за скандали, дори по незначителен повод.

Снимка 439146

Източник: iStock

А когато причина за недоспиването е именно любимия човек, ежедневните пререкания са почти гарантирани. Изследвания доказва, че често проблемите със съня и тези в любовта вървят ръка за ръка. Причината за това са повишените нива на кортизол след безсънна нощ. 

Спането на едно и също легло и в една и съща стая може да не е сбъдната мечта, а да се превърне в кошмар, ако половинката ни има навика да гледа телевизия до късно или пък да хърка. Затова все повече двойки си мечтаят тайно (или не съвсем) да имат възможността да спят отделно, пише The Sun.

Снимка 439145

Източник: iStock

Най-често това е желание на жените, които са по-потърпевши от неприятните навици на своите съпрузи, на първо място сред които е хъркането. Да се говори открито за този проблем и да се постигне консенсус е признак за здрава и зряла връзка.

Следобедният сън, ползите от него и кога е точното време

Вреден ли е следобедният сън

И как да го планираме

А ако се притесняваме за сексуалния си живот, то решението е много просто - редуваме спането в отделни стаи и това в обща спалня, за да бъдат всички доволни и отпочинали.