Денят се познава по сутринта - неведнъж сме го чували. И е истина, че начинът, по който ще стартираме поредния ден, оказва влияние върху неговото протичане. Оказва се обаче, че ефектът на първите часове от денонощието може да бъде и доста по-дълготраен.

Сънят, късогледството и каква е връзката между тях

Защо късогледите спят по-лошо

Ново проучване прави интересна връзка

Проблемите със съня са все по-често срещани в световен мащаб, особено във времена на пандемия. Това е притеснително само по себе си, но още по-притеснителен е фактът, че липсата на достатъчен и качествен сън води след себе си редица негативни последствия за здравето - както физическото, така и менталното.

Според ново изследване, проведено от учени от University of Colorado Boulder и Broad Institute, събуждането с час по-рано от времето, в което сме свикнали, намалява вероятността от развитие на депресия с до 23%.

Снимка 533193

Източник: iStock

Изводът е на базата на данни за 840 000 души и представлява най-силното досега доказателство за връзката между хронотипа на човек (характеристиките на съня му) и депресивните разтройства.

Това е и първото научно доказателство точно колко малко ни трябва като промяна, за да усетим положителен ефект върху психичното здраве.

Ставането с един час по-рано може да ни звучи като доста трудна задача, но не бива да забравяме, че всичко е въпрос на навик. А и щом усетим ползите от него, със сигурност няма да съжаляваме за навитата за по-рано аларма.

Според предишни изследвания по темата, нощните птици имат двойно по-голям риск от развитие на депресия в сравнения с тези, които стават с кокошките - дори и да им се събира еднакво количество сън, качеството му е различно, предава Science Daily.

Снимка 533207

Източник: iStock

Важно е да направим уточнението, че за да намалим риска от депресия, трябва не просто да ставаме с един час по-рано от обичайното, но и да си лягаме с час по-рано. А ако го направим пък два часа по-рано, редуцираме риска с цели 40%.

Учените все още нямат категорична позиция на какво точно се дължи ефектът върху психичното здраве, но са на мнение, че основната причина е по-голямото количество слънчева светлина, която приемаме, когато денят ни започне по-рано. Тя води до редица промени на хормонално ниво, а оттам и до намаляване на възможността да се почувстваме депресирани.

Разбира се, има го и фактът, че живеем в доста забързано общество и ако си позволяваме да спим до късно, нищо чудно това да ни накара да се чувстваме не толкова продуктивни и по-потиснати.

Сънят, деменцията, недоспиването и каква е връзката между тях

Води ли недоспиването до деменция

Мащабно проучване търси връзката между двете

Един от най-важните съвети за вкарване в правилния ритъм е дните ни да бъдат светли, а нощите - тъмни. Затова през деня трябва да прекарваме колкото се може повече време на слънчева светлина, а сутрин първото нещо, което правим, е да дърпаме завесите или да вдигаме щорите. Няколко часа преди лягане пък е добре да забравим за електронните устройства, за да не пречим на нормалния синтез на хормона на съня мелатонин.