Рим - град с неповторима култура, люлка на световната цивилизация, дом на императори и откриватели, предпочитана от милиони туристи дестинация.

Всъщност, едно от най-силните притегателни сили на столицата на Италия се крие именно в нейната история. История, която обаче има и своите мрачни тайни.

Рим и 15 безплатни места, които да посетим в града

Рим без пари

15 безплатни места, които да посетим в града

Ватиканският площад Свети Петър е едно от любимите ни места в града. Според Amusing Planet обаче местоположението на иначе прекрасния площад приблизително съвпада с едно отвратително място в миналото - т.нар. стълби на смъртта.

Гемонските стълби, или Scalae Gemoniae, намиращи се в близост до затвора Мамертин, са били едно от местата в Рим, където много от престъпниците са срещали смъртта си.

Снимка 472807

Източник: iStock

Гемонските стълби са построени в началото на I век, вероятно от император Август. В едно от най-зловещите места в града обаче се превръщат по времето на наследника на Август - Тиберий.

Тиберий имал много политически противници, които често намирали смъртта си именно на тези стълби, и то по доста жесток начин. Тъй като падането по стълбище рядко водело до фатален край, осъдените първо били душени, след което телата им били хвърляни надолу по стълбите.

Снимка 472806

Източник: iStock

Но грозната картинка не приключвала тук, защото телата на екзекутираните били оставяни за няколко дни - да гният, докато често се превръщат и в храна за кучета и лешояди. След това останките от труповете били влачени с кука и хвърляни в река Тибър, където хранели и рибите.

И макар след смъртта на Тиберий тези екзекуции значително да намаляват, това не попречило стълбите да бъдат използват по подобен начин през целия имперски период.

Митхолц, Швейцария и селото, което може да бъде евакуирано за 10 години

Швейцарското село, чиито жители живеят върху тонове експлозиви

Спомен от Втората световна война