Рим е едно от местата, които трябва да посетим през живота си. Градът е изумителен и е пълен с толкова много история, че се чудим в коя точно епоха сме попаднали. И макар едно подобно пътуване до италианската столица да излиза сравнително скъпо (пътни, хотели, храна), в Рим може да посетим много неща безплатно.

Въпреки че за много музеи и паметници се плащат огромни такси за вход (между които несъмнено попада Ватиканът и Колизеумът), изненадващо голям брой известни забележителности всъщност са напълно безплатни. Вратите на многото църкви са отворени за всички, древни архитектурни чудеса дебнат на всеки ъгъл, а да обикаляме по улици, площади и паркове не струва нищо.

Ето и 15 места в Рим, за виждането на които няма да похарчим и цент. И гарантираме, че това е само малка част (но и една от най-важните) от многото безплатни забележителности в града.

Пантеона

Снимка 426037

Източник: iStock

Една емблематична римска сграда, която е и страшно красива не само отвън, но и отвътре. Куполът ѝ е най-големият в света от неармиран бетон.

Базилика "Сан Педро"

Снимка 426042

Източник: iStock

Влизането в музеите на Ватикана не е безплатно, но базиликата "Свети Петър" е безплатна, въпреки че ще трябва да се редим на опашка. Вътре обаче ще видим статуята "Пиета" на Микеланджело и прочутия Балдахин на Бернини.

Площад "Навона"

Снимка 426041

Източник: iStock

Тук можем да се наслаждаваме на ежедневните номера на уличните изпълнители и на спокойствието на художници на фона на бароковия площад с пищния фонтан "Фуенте де лос куатро риос". И това е изживяване, което трудно се забравя или сравнява.

Площад "Испания" и Испанските стъпала

Снимка 426045

Източник: iStock

138 - точно толкова са монументалните стъпала, изградени по искането на френския дипломат Стефано Гефие, за да свързват испанското посолство, което все още се намира там, с църквата отгоре. От последните стъпалата (точно под църквата) пък се открива прекрасна гледка към града.

Фонтан "Ди Треви"

Снимка 426039

Източник: iStock

Всеки ден хиляди туристи хвърлят във водата монети с гръб към красивия фонтан, защото според легендата това ще гарантира завръщането им в Рим. Хвърлихме и ние, да се надяваме, че един ден ще се върнем там.

Улица "Маргута"

Снимка 426043

Източник: iStock

Малката и живописна уличка в сърцето на Рим напомня къде са живели дълги години Федерико Фелини и Джулиета Мазини. Няма турист, разхождащ се по уличката, който да не дойде до въпросния адрес, за да види табелата за Фелини с негова рисунка.

Парк Вила Боргезе

Снимка 426047

Източник: iStock

Най-известният парк на Рим е оазис от сенчести пътеки, зелени кътчета и прекрасни музеи.

Еврейското гето

Снимка 426050

Източник: iStock

Тази зона има страхотна атмосфера. Мястото е пълно със занаятчийски студиа, малки пекарни и популярни италиански ресторанти със страхотна кухня.

Пътят "Виа Апия Антика"

Снимка 426035

Източник: iStock

Най-известният път в Древен Рим, който днес е осеян с прекрасни пиняти, римски руини и зловещи катакомби.

Квартал "Трастевере"

Снимка 426038

Източник: iStock

Този оживен квартал е чудесен за посещение както през деня, така и вечер. От единия край му край се открива прекрасна гледка отвисоко към града. Уличките са тесни и очарователни, а площадите - малки, но изключително красиви. 

Църква "Сан Пиетро ин Винколи"

Снимка 426046

Източник: iStock

Изящната скулптура на Мойсей с рогата на Микеланджело е звездата в тази църква от V век. Тук са и веригите, с които Свети Петър бил окован.

Базилика "Сан Клементе"

Снимка 426052

Източник: iStock

Разположена е на около 10 минути пеша от Колизеума. Осветена е в памет на четвъртия римски папа - Свети Климент. В базиликата през 869 г. е погребан Свети Кирил Философ. 

Площад "Капитолия"

Снимка 426044

Източник: iStock

На Капитолийския хълм, изящно проектираният площад на Микеланджело е един от най-красивите места на Рим. Точно там можем да видим и скулптурата на прословутата "Капитолийска вълчица".

Църква "Сан Луиджи деи Франчези"

Снимка 426036

Източник: iStock

Тази барокова църква е дом на "Вдъхновението на свети Матей" - едно от трите платна на Караваджо в параклиса, изцяло посветени на свети Матей. Те са и най-ранните религиозни картини на художника.

Безплатен тур

Безплатният тур на Рим провежда ежедневна пешеходна обиколка на историческия център, от която също можем да се възползваме.