На пръв поглед, авиацията и часовникарството не си приличат особено. Но когато стане въпрос за прецизност в инженерството, двете индустрии определено имат общи черти.

Швейцарският производител на часовници Richard Mille и самолетната компания Airbus изглежда са си дали сметка за същото и са обединили сили в създаването на един от най-сложните часовници, които светът познава.

Двете компании решават да създадат не просто обикновен, луксозен часовник, а такъв, който крие в себе си истински парадокс: аларма, която никой не може да чуе. И така, на бял свят се ражда часовникът RM 62-01 Tourbillon Vibrating Alarm ACJ.

Снимка 456557

Източник: Richard Mille

Впечатляващо е, че на екипа на Richard Mille му е отнело пет години да разработи механичната вибрация на часовника, както и да се увери, че тя не пречи на коректната работа на останалите негови функции.

Снимка 456559

Източник: Richard Mille

Идеята да се направи часовник, който може да известява своя собственик за точно време, но това да остава незабелязано за околните, е семпла - поне на пръв поглед. Впоследствие обаче създава много предизвикателства за инженерите.

Програмируемата аларма може да бъде усетена само от човека, който носи часовника, и е първата, вградена в такъв тип часовников механизъм. Основното предизвикателство в случая било вибрацията да не нарушава работата на механизма, чрез който часовникът се навива при поклащане.

Снимка 456556

Източник: Richard Mille

Резултатът е RM 63-10 - супер луксозен часовник, изграден от 816 части, два механизма за навиване, седем стрелки и корпус от стомана и титан.

Тежестта, която трепти и създава вибрацията за алармата, е направена от чисто злато, а циферблатът с формата на самолетен прозорец - от карбон. Друга препратка към авиацията е формата на короната на часовника, която наподобява реактивен самолетен двигател.

Снимка 456558

Източник: Richard Mille

Създателите твърдят, че RM 62-01 има енергиен запас от 70 часа, което означава, че може да не го носим близо три денонощия и той няма да изостане.

Описван като перфектният часовник за пътешественици, RM 62-01 е надежден и издръжлив, но въпреки това елегантен. А благодарение на безкомпромисните материали, от които е създаден, той е ненадминат като качество на изпълнението.

Разбира се, всичко това има своята цена. Само 30 такива часовника ще бъдат произведени от Richard Mille, като всеки един от тях ще струва подмокрящите очите 1 225 000 долара.