Употребата на наркотици сама по себе си със сигурност е притеснително явление. Но, оказва се, от нея има и доста неочаквани последствия, за които учените алармират. И отвъд социалните и здравни проблеми, до които води, все по-отчетливо сe открояват и екологични.

Сладководните риби и с колко са намалели популациите им през последните 50 години

Ще изчезнат ли сладководните риби

Сладководните екосистеми са застрашени

Изследователи от Чешкия университет за науки за живота твърдят, че нивата на метамфетамин в сладководните потоци се повишават, което води до пристрастяване на рибите към наркотика. "Там, където има употребяващи метамфетамин, има и замърсяване с него", категорични са те.

Пътят на веществото от консуматорите до природата е много лесен - чрез отпадните води. Пречиствателните станции не са пригодени да неутрализират наркотични вещества, заради което водите, уж пречистени, се вливат в естествените потоци, но носят със себе си лекарства, наркотици и други подобни.

Снимка 538838

Източник: iStock

При направени изследвания на реки и водоеми в Чехия се установява концентрация на метамфетамин до стотици нанограми на литър. Тъй като липсва яснота какъв е ефектът върху водните обитатели, учените правят експеримент.

Те зарибяват два 350-литрови резервоара със стотици кафяви пъстърви. В единия водата е замърсена с метамфетамин с нива като тези, отбелязани в природата. В другия тя е чиста.

Снимка 538836

Източник: iStock

След осем седмици живот в нея, рибите започват да проявяват признаци на пристрастяване и след като им се даде възможност за избор къде да продължат да живеят, те избират водата, наситена с наркотика, пред чистата, предава New Scientist

Марихуана, канабис, легализирането на лекия наркотик в някои щати на САЩ и какво е влиянието му върху консумацията на определени храни

Дебелеем ли, ако пушим трева

Първо изследване, което свързва двете неща

Освен това, рибите, изложени на метамфетамин, имат повишени нива от него в мозъчната си тъкан и са по-малко активни от нормалното. А това може да намали шансовете им за оцеляване и размножаване. Tези естествени функции остават на заден план заради желанието за нова "доза" от наркотика. И така ефектът може да е пагубен върху цели популации и екосистеми