Статистики на Euromonitor International сочат, че всяка минута по света се продават почти един милион пластмасови бутилки. В рамките на един ден тази бройка нараства до 1.3 милиарда, а за период от една година продадените бутилки надхвърлят 481 милиарда.

Тези данни, разбира се, не означават почти нищо за повечето от нас, тъй като трудно можем да си представим подобни числа в реални за съзнанието ни мащаби.

Затова от Reuters наскоро създадоха специална страница с графики, посветена на онагледяването на проблема с пластмасовите бутилки, която доста ефективно бърка в мозъка и въображението ни.

Световните океани, замърсяването с пластмаса и как да помогнем

Как да спасим океаните от пластмаса с тичане

Кампанията е активна до 16 юни

Графиките са придружени с прилежащите към тях статистики, които силно допълват ефекта на картинките.

Така например можем да видим как би изглеждала масата от всичките бутилки, продадени през последния месец, през последната година или през последните 10 години.

Снимка 443022

Източник: Reuters

Изчислено е, че от 2009 г. насам са продадени над 4 трилиона пластмасови бутилки, които, събрани на едно място, образуват купчина на височина от 2.4 километра.

Във френските Пиринеи “вали” пластмаса

Във френските Пиринеи “вали” пластмаса

Високи нива на частици, дори в най-откъснатите райони

Нея и още няколко умопомрачителни графики можем да видим съвсем нагледно в страницата на Reuters. А можем и най-накрая реално да се замислим за това, което причиняваме на себе си и на планетата.