Течаща през сърцето на Северния остров на Нова Зеландия, река Уангануи е един от най-важните природни ресурси на страната. Реката започва своето 290-километрово пътуване от заснежената северозападна страна на активния вулкан в планината Тонгариро и минава през  зелени хълмове и планини, докато не се срещне с Тасманово море.

Митхолц, Швейцария и селото, което може да бъде евакуирано за 10 години

Швейцарското село, чиито жители живеят върху тонове експлозиви

Спомен от Втората световна война

Реката е почитана от векове от местното маорско племе Уангануи, които гордо носят името ѝ.  Уангануи (Whanganui) се борят над 160 години за признаването на реката им - третата по големина в Нова Зеландия, за техен прародител.

През 2017 г. те успяват да извоюват "роднината им" да получи правен статут на живо същество, признат със закон от парламента на Нова Зеландия.

Снимка 473096

Източник: iStock

Новият статут на реката означава, че ако някой злоупотреби с ресурса й, замърси я или я увреди по някакъв начин, законът вече няма да прави разлика дали се вреди на племето, или на реката, защото те са едно и също.

Ако има някакъв вид злоупотреба или заплаха за нейните води, реката може да предяви иск. Това също означава, че тя може да притежава имущество, да сключва договори и сама да бъде съдена, което е един доста интересен факт.

Снимка 473097

Източник: iStock

Всички маорски племена се смятат за част от Вселената, наред с планините, реките и моретата, а новият закон вече зачита и отразява техния мироглед. Той служи и като прецедент за други маорски племена в Нова Зеландия, които следват примера на Уангануи, пише BBC.

Рим, Гемонските стълби и къде се намират днес

Къде се намират "стълбите на смъртта" в Рим

Мрачните тайни на града