Никога не сме подценявали професията барман, колкото и несериозно да изглежда отстрани. Наскоро попаднахме на рецепта за ирландско кафе от специалист в бранша и мнението ни съвсем се затвърди.

Кафето, Световният ден на кафето и какво не знаем за него

Kафето, което промени света

Най-интересните факти за празника на кафето

Според Robb Report най-доброто ирландско кафе в Сан Франциско се приготвя от момчетата зад бара на ресторанта Buena Vista. Заведението съществува вече 70 години и днес е цяла институция.

Мясото неслучайно се радва на широка популярност. Сравняват наплива от туристи и местни жители с придвижването на Мейси сред тълпа от пазаруващи по Коледа.

Рецептата на Buena Vista на пръв поглед е проста и съдържа само четири съставки, но продуктите са висококачествени и номерът е в техниката, както и предполагахме.

Снимка 523636

Източник: iStock

Какво ни трябва (за 1 чаша ирландско кафе)

  • 35 гр. ирландско уиски
  • 100 гр. горещо кафе
  • 2 ч. л. захар
  • готварска сметана

Какво ги правим

Първо разбиваме или разклащаме хубаво в шейкър готварската сметана, докато заприлича на сос.

След това загряваме стъклената чаша, в която ще сервираме нашата напитка. Това е другият ключов момент - трябва да гледаме на температурата като съставка, защото е не по-малко важна.

После изсипваме горещото кафе и добавяме захарта, но разбъркваме хубаво, докато се разтопи напълно.

Johnnie Walker, новите хартиени бутилки за уиски и това ли е бъдещето

Първото уиски в хартиена бутилка

Нестандартен, но полезен ход

Чак тогава включваме и любимото ни ирландско уиски, след което внимателно изсипваме отгоре гъстата сметана. Финалните щрихи можем да нанесем и с помощта на лъжица.