Името Дяволски мост носят стотици мостове в Европа и по света. Повечето са с форма, наподобяваща арка и за всеки се носи мит, свързан с местния фолклор. Някога хората вярвали, че подобни мостове са толкова опасни и мистериозни, че трябва да са строени от самия Сатана. 

Дяволски мостове има във Франция, Италия, Германия, Португалия, Словения, Испания, Швейцария, Великобритания, Естония, Румъния и дори в България.

Снимка 415598

Източник: iStock

Но зашеметяващият мост Ракоцбрюке в Германия е уникален по рода си, защото чрез отражението си образува перфектен кръг, което без съмнение го прави един от най-живописните Дяволски мостове в света.

Архитектурата

Мостът се намира в най-големия парк в Саксония - Кромлоу. На 120 км е от Дрезден, близо до границата с Полша. Мостът и паркът са създадени през XIX век от рицаря и природолюбител Фридрих Херман Ротшке.

Паркът Кромлоу е достъпен за туристи, но за да се запази тази древна забележителност за поколенията, има забрана да се минава по моста.

Снимка 415599

Източник: iStock

И двата края на Дяволския мост са украсени с тънки каменни шпили, подобни на естествените базалтови колони, които се срещат на много места в Германия. Арката на моста е проектирана и по такъв начин, че да оформя половината от перфектен кръг. Затова когато водата е неподвижна и светлината е правилна, се създава илюзия за пълен каменен кръг.

Легендата

Една от легендите гласи, че главният архитект искал да бъде сигурен, че мостът му ще бъде уникален по рода си, заради което и сключил сделка с Дявола. В замяна той поискал душата на първия преминал по моста човек.

Снимка 415597

Източник: iStock

Някои казват, че архитектът надхитрил Дявола, като пуснал да мине по моста първо едно куче. Други пък твърдят, че архитектът отговорно изпълнил сделката и сам прекосил за първи път моста.

Много хора до ден днешен вярват в тайнствените мистични сили на Ракоцбрюке и споделят, че е портал към друг свят и в него се оглежда Дяволът, пише Life Globe.