Ако работим в офис, пет дни в седмицата, по осем часа на ден, значи прекарваме по-голяма част от времето си именно там, на работното място. Това прави абсолютно задължително постигането на здравословни условия на труд.

Често се оплакваме от болки в кръста и гърба заради дългото седене, в повечето случаи в неправилна позиция. И ни изглежда сякаш няма спасение от тази съдба.

Но експертът по ергономия Джок Синкей има да ни даде няколко съвета как правилно да подредим и организираме работното си място.

Снимка 432289

Източник: iStock

Основният проблем е, че бюрата не са проектирани специално за нас. Средната им височина е около 70-80 сантиметра и нея няма как да променим. 

Затова най-важното, което трябва да направим, е да нагласим правилно стола си. Височината му трябва да бъде такава, че лактите ни да бъдат под прав ъгъла на бюрото.

Мониторът трябва да бъде на такова разстояние от нас, че да можем да го докоснем ръка. Така ще можем да четем, без да напрягаме очите си и да се прегърбваме напред, за да видим по-дребния шрифт (освен ако нямаме проблеми със зрението, разбира се).

Снимка 432280

Източник: iStock

Важно е също така мониторът да бъде толкова високо, че неговият горен край да е на линията на очите.

Ако работим на два монитора, основният ни трябва да бъде срещу нас. Ако използваме и двата еднакво, трябва да ги сложим под ъгъл, а не долепени един до друг.

Ако пък използваме лаптоп, задължително трябва да имаме поставка, с която да достигне нивото на очите. В този случай трябва имаме допълнителни мишка и клавиатура. Те трябва да бъдат там, където се падат дланите ни, когато лактите са под прав ъгъл.

Снимка 432284

Източник: iStock

Мишката трябва да е до клавиатурата, за да я движим само с китка, а не с цяло рамо. Ако имаме телефон на бюрото си, трябва да го поставим от другата страна на клавиатурата, на достъпно без излишни движения разстояние.

Ако водим разговори през голяма част от работния ден, по-добре да ползваме слушалки. В противен случай подпирането на телефонната слушалка с рамо, докато пишем на компютъра ни гарантира болки във врата.

Снимка 432283

Източник: iStock

Много е важно и често да се раздвижваме, дори докато седим на стола. Движения с главата, раздвижване на врата, разтягания на раменете и кръста. Всяко допълнително движение е полезно и ще ни предпази от схващания.

15 минути на ден и без повече болки в гърба

15 минути на ден и без повече болки в гърба

4 упражнения за сигурен резултат

А задължително на всеки час трябва да ставаме от стола и да правим кратка разходка - в стаята, в коридора - навън.