От какво зависи умението на една група да работи заедно и да решава най-различни задачи е въпрос, чийто отговор е изключително важен и за науката, и за работодателите.

Женският мозък, хормоните, болестта на Алцхаймер и с какво се различава от мъжкия

С какво женският мозък е по-различен от мъжкия

И колко са важни хормоните за него

Учени от университета "Карнеги Мелън" в Пенсилвания се заемат със задачата да намерят отговора. Те изследвали 22 научни разработки, обхванали 5439 души, които били ангажирани в групови или индивидуални трудови дейности.

Екипът стигна до извода, че индивидуалните умения, полът и груповото сътрудничество са част от колективния интелект.

Снимка 531432

Източник: iStock

Според учените по-голямото женско присъствие в работната среда увеличава "колективния интелект" при взимането на решения. Присъствието на повече дами, възрастовото разнообразие и броят на членовете на групата значително стимулират "колективния интелект".

В случаите с по-силно женско присъствие способността за взимане на правилните решения е много по-голяма, в сравнение с тези на изцяло доминираните от мъже колективи, пише Daily Mail.

Снимка 531430

Източник: iStock

Груповото сътрудничество е и два пъти по-важно за успеха, отколкото индивидуалните дарби, според една от авторките на проучването Анита Уилямс Ули.

Работата от вкъщи, продуктивност, ментално здраве, дневник и как да станем по-добри в работата

Как да станем по-добри в работата

И как да разпределяме времето си най-ефективно

Науката силно разчита на "колективния интелект" при решаването на редица проблеми - от климатичното затопляне до създаването на нови технологии и начини на лечение. 

Цялото проучване е публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.