Пролетта е тук и природата навън започва постепенно своя нов живот. А докато се радваме на цъфналите цветя и дървета, трябва да обърнем внимание и на флората у дома, за която сме поели грижите.

Домашните растения, поливането, цъфтежът и решението на най-честите проблеми с тях

Край на неволите с домашните растения

Как да отглеждаме щастливи цветя

Сега е моментът да съживим домашните растения, да ги пресадим, наторим и така да им се отблагодарим, че красят атмосферата и ни създават настроение. Ето няколко задължителни стъпки, които да изпълним в ранна пролет.

Слънчева светлина

С настъпването на по-дългите дни растенията постепенно се събуждат от фазата на своя зимен покой. По-голямото количество слънчева светлина подпомага по-бързия растеж, но е важно да подредим саксиите спрямо специфичните им изисквания.

Снимка 524433

Източник: iStock

Кактусите и някои сукуленти например нямат нищо против прозореца, през който напича, но папратът например няма да е никак щастлив до тях, защото обича по-сенчести места. А растенията, които обичат по-сенчести места, е добре да бъдат на едно и също през цялата година.

Повече вода

Повече слънце и по-високи температури - това води до по-бързо изсъхване на почвата. Ако листата на растението започват да се сгъват и да изсъхват, това е признак за дехидатация. Тези, които цъфтят активно през пролетта, можем да поливаме малко повече в следващите седмици.

Освен да коригираме графика на поливане, можем да избегнем пресушаването с промяна на местоположението на саксията спрямо слънчевата светлина. Интересен факт е, че когато има повече растения в близост едно до друго, това повишава влажността на въздуха. Така че спокойно можем да ги оставим да си правят компания.

Снимка 524432

Източник: iStock

Наторяване

Наторяването е от съществено значение за живота на растенията, защото с него им набавяме хранителните вещества, които се отмиват с поливането. Разбира се, важно е да не прекаляваме с количеството тор, за да не прегорим цветята.

Черупките, яйцата, кафето, торът за растенията и защо да не ги изхвърляме

Още две причини да не изхвърляме черупките от яйцата

Ето и какво да ги правим

Пресаждане

Използването на качествена почва също е важно. Затова, когато пресаждаме, по-добре да заложим на малко по-скъп и обогатен вариант, за да избегнем загниването и появата на досадни мушици.

Пресаждането е важно и за да осигурим повече пространство на корените да растат. В противен случай растението е обречено. Но не бива да го слагаме в двойно по-голяма саксия, защото и това ще му навреди - преходът трябва да е плавен всяка година.

Снимка 524430

Източник: iStock

Когато го прехвърляме от една саксия в друга е важно да проверим и състоянието на кореновата система. Корените не бива да са много тъмни, защото това значи, че загниват от преполиване. Изсъхналите можем да отрежем внимателно, както и да отстраним червеи или насекоми, ако открием такива, съветва Architectural Digest.

Прочистване

Важно е да го правим не само през пролетта, а и през цялата година. От време на време преглеждаме растението и отстраняваме всички изсъхнали листа и клони, за да го освободим и да дадем възможност да пораснат нови. Където е необходимо, използваме и ножица.

Спатифилум, сансевиера, замиокулкас, папрат и други подходящи растения за банята

Растенията, които да отглеждаме в банята

Малко зеленина край душа

От нищо - нещо

Ако искаме да увеличим ботаническата си градина, но не ни се дават пари за нови цветя, можем да използваме по едно клонче (или листо при сукулентите), за да си отгледаме друго растение. Оставяме в прозрачна чаша или шише с вода и чакаме да поникнат корени. След това засаждане от гледаме с много любов.