Надали има дом, в който да няма поне едно живо растение. Те не само създават уют, но и подпомагат психичното ни здраве. В замяна обаче изискват грижи и поне малко познания за нуждите им.

Черупките, яйцата, кафето, торът за растенията и защо да не ги изхвърляме

Още две причини да не изхвърляме черупките от яйцата

Ето и какво да ги правим

От Guardian събират едни от най-честите проблеми, които можем да имаме с домашните си растения, и им дават решения. Със сигурност и ние сме се сблъсквали с поне един от тях, така че ще ни бъдат от полза.

Повторен цъфтеж на орхидеята

Няма спор, че орхидеите са малко специфични цветя и не са за всеки. Ако сме съгласни през по-голямата част от годината да полагаме грижи за две голи пръчки, за да имаме прекрасни цветове в продължение месец-два-три, то тогава трябва да знаем едно.

Снимка 521544

Източник: iStock

За да разцъфти орхидеята отново, подрязваме дръжките на току-що прецъфтелите цветове точно до връзката им със стеблото. Ако то е станало кафяво, изрязваме дотам, където е зелено. Така растението ще се съживи и новите пъпки може да се появят по-рано от очакваното.

Повехнали растения

Ако имаме такива у дома, вероятно си мислим, че с малко повече поливане ще се съживят веднагически. Да, ама не. Цветята могат да увехнат и от преполиване. Ако сме направили тази беля, добре е да го пресадим в леко влажна почва, защото в противен случай корените ще загният и с него е свършено.

Папрат пред умиране

Тези растения са както лесни за отглеждане, така и объркващи понякога. Важно е да запомним, че дори цялата им зелена част да изсъхне, те могат да се възстановят изцяло от кореновата си система. Задължително е обаче тя да е постоянно влажна.

Снимка 521545

Източник: iStock

Растението, което не можем да убием

Ако сме от тези, които до каквото се докоснат, не оцелява дълго, то значи трябва да си купим Zamioculcas zamiifolia. Това е тропическо растение, познато и като "дървото на желания". Чувства се по-добре, ако съвсем забравим за неговото съществуване. Поливаме веднъж в месеца, а листата си остават все така зелени и на мястото си, сякаш е изкуствено.

Сукулентни драми

Уж тези растения са много лесни за отглеждане, но понякога растат прекалено високи и след това увисват надолу. Причината за това е твърде малкото светлина и твърде многото топлина, особено през зимата.

От тях сукулентите се издължават и в един момент тръгват по пътя на гравитацията. За да избегнем това, трябва да им намерим място до прозореца или на балкон с южно изложение.

Снимка 521547

Източник: iStock

Побеляване на почвата

Това е често срещано явление в края на зимата и началото на пролетта. Може да се дължи на отделяне на минерални соли или пък да си е просто мухъл от преполиване. Белият слой често е знак, че качеството на субстрата е влошено и се задържа прекалено много вода.

За да не уморим растенията е добре да ги извадим от саксиите и да видим в какво състояние са корените. Ако са много мокри, слагаме нова, суха пръст. Ако са изсъхнали, отрязваме ненужното. Можем да добавим камъчета, пясък или чакъл, за да подобрим дренажа и да спрем растежа на гъбички.

Спатифилум, сансевиера, замиокулкас, папрат и други подходящи растения за банята

Растенията, които да отглеждаме в банята

Малко зеленина край душа

Досадните мушици

Познати са още като гъбични комари. Те снасят яйцата си в саксиите, а ларвите им се хранят с гъбички от почват. Не нанасят вреда на зрелите растения, но могат да навредят на разсадите. Все пак, не ги искаме у дома. Затова може просто да отидем в най-близкия цветарски магазин или агроаптека и да се сдобием с подходящ препарат за изтребването им - бързо и ефикасно.