Сънят ни денонощие трябва да е седем-осем часа. Трябва да лягаме и ставаме по едно и също време. Всички процеси в организма ни зависят от качественото ни възстановяване. Всички сме наясно с тези факти, но понякога човек просто не може да заспи, колкото и да иска.

Снимка 514070

Източник: iStock

И обичайният заподозрян за последното, разбира се, е стресът.

Дори да сме решили да легнем по-рано от обичайното, да пропуснем сериалите или взирането в социалните медии до късно, сънят така и не идва. В такива моменти пробваме всевъзможни техники за заспиване - от броенето на овце до медитацията.

Снимка 477862

Източник: iStock

Според д-р Андрю Уейл от Центъра по интегративна медицина към Университета на Аризона, заспиването може да е много лесно. Просто трябва да използваме дихателната техника 4-7-8.

Вдишваме през носа в продължение на четири секунди. Задържаме дъха си за седем секунди. Издишаме през полуотворени устни в продължение на осем секунди. Повтаряме това упражнение четири пъти.

Снимка 381218

Източник: iStock

Според Уейл тази техника може да се използва и през деня, когато се чувстваме под напрежение и имаме нужда да изпуснем парата. Колкото по-често я прилагаме, толкова по-добре работи тя.