Прасковата си има празник цял месец. За американците това е август, който е обявен за Националният месец на прасковата.

Нектарините и как помагат при грижата за кожата

Ползите от яденето на нектарини

Не само вкусни, но и много здравословни

Култивиран за първи път в Китай, този сладък, сочен и много полезен плод е един от най-популярните в света. Освен че служи за храна, прасковата има и културно значение. Мнозина смятат, че тя символизира щастието и дълголетието. А през вековете е вдъхновение за книги, картини и дори филми. И така, готови ли сме да отхапем част от историята ѝ?

Прасковата всъщност се нарича...

Prunus persica е ботаническото наименование на прасковата. То се отнася до широко разпространеното отглеждане на плода в Персия (днешен Иран).

Нейната родина е...

Редица генетични изследвания показват, че прасковата вероятно произхожда от Китай, появила се е още през 6000 г. пр.н.е. в провинция Джъдзян.

Снимка 583333

Източник: iStock

Култивирането е за първи път в...

Учените посочват мястото, където за първи път е извършено култивирането и опитомяването на плодовете -долината на река Яндзъ.

Първите художествени изображения на плода

Най-старите известни художествени изображения на прасковата са в два фрагмента от стенописи, датирани от I век от н.е., в Херкулан, запазени и след изригването на Везувий през 79 г. от н.е. Днес те се съхраняват в Националния археологически музей в Неапол.

Снимка 583337

Източник: iStock

Само за крале

През XVII век прасковата си проправя път към Англия и Франция, където е ценено и скъпо лакомство, достъпно само за кралските особи и благородниците.

Най-големият производител

Днес Китай е най-големият производител на праскови и нектарини. Обемът на производство през 2020/2021 г. е приблизително 15 милиона тона.

Снимка 583338

Източник: iStock

Прасковата и модата

Италия е вторият по големина производител на праскови в света. Но тази европейска нация, известна със своята мода, е намерила други по-стилни приложения на плодовете. През 2002 г. италианският дизайнер Алесандро Консилио представи на ревю модел, облечен в рокля, направена от вакумирани праскови и мармалад.

Щатът на прасковите

Джорджия отдавна е известен като "Щатът на прасковите" и, въпреки че е третият по големина производител в САЩ, си остава щатът, който е най-тясно свързан с отглеждането на плодовете.

Снимка 583339

Източник: iStock

Месец на прасковите

На 16 юни 1982 г. президентът Роналд Рейгън обявява август за Национален месец на прасковите. Указът е внесен в Службата на Федералния регистър.

Защита от зли духове

Прасковата се радва на значително културно значение в много части на света. Прасковеното дърво се счита за защитник срещу зли духове. И очевидно за пазител на пътешествениците, тъй като японският бюджетен аеропревозвач носи името Peach Aviation (в превод от англ. "прасковена авиация").

Снимка 584466

Източник: Instagram/bokuno_sekai21

В медицината

Ядките на прасковите традиционно се използват в китайската медицина от векове. Te облекчават симптоми, свързани с женските оплаквания, като маточни фиброиди, силно кървене, подуване на корема, нередовен цикъл и умора.

Най-сладката праскова

Япония е родината на най-сладката праскова в света, отгледана във Фукушима.

Плодовете, зеленчуците и какво се случва, ако не ги консумираме

Какво се случва, ако не ядем плодове и зеленчуци

Нищо добро, със сигурност

В изкуството

Скоро след пристигането си в Европа през XVII век, прасковата става обект на множество натюрморти, създадени от някои от най-известните художници. Пример за това е картината "Буркан с праскови" от Клод Моне от 1866 г.