Били сме на Луната, така че се предполага, че познаваме всяко кътче на нашата планета, нали? Истината е, че не точно. Много места на Земята остават до голяма степен неизследвани - от неизкачени планини до дълбините на океаните и тропическите гори, все още има много екосистеми, които предстои да бъдат открити. И не само, че има неизследвани места, има и народи, с които все още няма контакт. Земята наистина е голямо място и ние все още не сме видели всичко. В тази връзка от Stars Insider ни дават 19 такива.

Остров Северен Сентинел

Този остров се намира в Андаманския архипелаг между Мианмар и Индонезия, в Индийския океан. Населен е, но външни хора никога не са били допуснати там. Всеки път, когато хора отвън се опитват да посетят острова, те са посрещнати враждебно от местните. Островът вероятно има свои собствени уникални флора и фауна, но никой не знае какво представляват те.

Сентинелци: това ли е най-изолираното безконтактно племе на Земята

Най-изолираното безконтактно племе на Земята

Малкото, което знаем за тях

Амазонска тропическа гора

Снимка 637236

Източник: iStock

Състои се от 5 500 000 кв. км. Общо девет страни споделят части от басейна на Амазонка, въпреки че по-голямата част от тропическите гори се намират в Бразилия. Всъщност огромна част от тропическите гори на Амазонка остават неизследвани и до днес.

Подледниковите езера на Антарктида

Снимка 607347

Източник: iStock

Това са езера, открити под ледници, които никога не са били изследвани от милиони години. В Антарктида има близо 400 известни подледникови езера. Много от тези езера са свързани помежду си, като водата тече от едно езеро в друго. Тяхната екосистема остава неизвестна.

Северен планински горски комплекс, Мианмар

Снимка 666152

Източник: iStock

Северният планински горски комплекс на Мианмар се състои от националния парк Hkakabo Razi и резервата за диви животни Hponkan Razi. Общо той се простира на площ от около 22 000 кв. км. Според проучване на Кеймбридж по-малко от 1.4% от горската площ в Северния планински горски комплекс е засегната от хората. По-голямата част от района остава неизследвана.

Мачапучаре, Непал

Снимка 666151

Източник: iStock

Мачапучаре, известен също като планината "Рибената опашка", се намира в Анапурна, Хималаите в Непал. Тази планина е свещена за местните хора, защото те вярват, че Бог Шива живее на върха. Поради тази причина никой няма право да се изкачва до върха ѝ.

Oodaaq, Гренландия

Този отдалечен остров в Гренландия се смята за една от най-северните точки на земята, чието определение все още е предмет на дебат. Открит от датски учен през 1978 г., това натрупване от чакъл и тиня може да съществува или да спре да съществува с течение на времето. Това е така, защото острови като този могат да изчезнат в зависимост от нивото на леда и морското равнище.

Тепуис, Венецуела

Снимка 666150

Източник: iStock

Тези внушителни скални образувания са задължителни за посещение във Венецуела. Но не само тяхната отдалеченост и фактът, че са трудни за изкачване, ги правят едно от последните неизследвани места в Южна Америка. Мистерията се крие вътре в тях самите. Тепуис имат сложни пещери и системи от пукнатини, които са били изолирани от външния свят от векове. Много малък процент е проучен.

Марианска падина, Тихия океан

Снимка 475001

Източник: iStock

Разположен край бреговете на Япония, това е най-дълбоката океанска падина на планетата. Тя е с дължина около 2550 км и ширина 69 км.

Направени са няколко експедиции, откакто е открита за първи път през 1951 г. Една от тях през 2014 г. е превърната в документален филм, наречен Deepsea Challenge. Все пак това си остава един от най-отдалечените, неизследвани райони на нашата планета.

Gangkhar Puensum, Бутан

Снимка 666156

Източник: iStock

Този връх се намира на границата на Тибет и Бутан. Въпреки няколко опита, никой не успява да се изкачи успешно до върха на тази планина. Заради редица инциденти и някои други причини, катеренето в наши дни е забранено от правителството на Бутан, така че Gangkhar Puensum остава най-високата непокорена планина в света.

Пещерата Son Doong, Виетнам

Снимка 666155

Източник: iStock

Тази пещера, разположена в националния парк Phong Nha-Ke Bang, е една от най-големите естествени пещери в света. През 2019 г. изследователите откриват подводна връзка между две пещери. Смята се, че само около 30% от природния парк е проучен.

Кейп Мелвил, Австралия

Снимка 666154

Източник: iStock

Националният парк Кейп Мелвил се намира в графството Кук в Куинсланд. Не толкова отдавна, през 2013 г., там са открити три нови вида животни.

Национален парк Fiordland, Нова Зеландия

Снимка 666153

Източник: iStock

Разположен в югозападния край на Южния остров, най-големият национален парк в страната е дом на невероятна природа и биоразнообразие. Но има определени зони на дивата природа, където хората не могат да отидат.

Република Саха, Русия 

Снимка 666161

Източник: iStock

Република Саха, известна още като Якутия, е голяма колкото Индия. Екстремният ѝ климат я прави едно от най-трудните места за живеене на Земята и, разбира се, такава голяма територия има много неизследвани райони.

Южна Намибия

Снимка 666160

Източник: iStock

Пустинята Намиб е едно от най-негостоприемните места в света. Простирайки се на 2000 км, голяма част от пустинята остава изолирана и неизследвана.

Национален парк Tsingy de Bemaraha, Мадагаскар

Снимка 666159

Източник: iStock

Въпреки че е една от основните забележителности на острова, по-голямата част от варовиковата гора на Мадагаскар остава неизследвана.

Полуостров Камчатка, Русия

Снимка 666166

Източник: iStock

Разположен в далечния изток на страната, полуостров Камчатка е дом на уникална фауна и флора. Може да стане наистина студено през зимата и дори над 300-те вулкана не могат да го стоплят.

Северна Патагония, Чили

Това парче от пустинята на Чили все още е едно от най-недокоснатите места на Земята. Северното патагонско ледено поле, което се простира на 4200 кв. км е една от най-изолираните области.

Star Mountains, Папуа Нова Гвинея

Снимка 666165

Източник: iStock

Тази отдалечена планинска верига остава до голяма степен неизследвана. В скорошна експедиция учените откриват почти 100 нови вида животни и растения.

Планината Намули, Мозамбик

Вторият по височина връх в страната остава една от последните неизследвани планини в Африка.