Ако даден детайл в опаковката на храна изглежда като да не служи за никаква практическа цел, то вероятно е просто маркетингова тактика.

Бананите и как да ги запазим по-свежи за по-дълго време

Как да запазим бананите по-свежи за по-дълго време

Някои трикове, които вършат работа

Типичен пример е класическата мрежеста торба с портокали, каквато сме виждали в почти всеки супермаркет.

Когато не се продават свободно на рафта, портокалите почти винаги са в червена мрежа. Опаковката може да изглежда обикновена, но според Reader's Digest, е специално създадена, за да накара купувачите да искат да купят продукта.

Снимка 483827

Източник: iStock

Оранжевият цвят е резултат от смесването на два други - червено и жълто, и се набива много повече на очи, когато е поставен до червено. Това означава, че когато видим портокалите в червената мрежа, мозъкът ни приема, че те са по-"оранжеви" (и следователно по-свежи и по-качествени), отколкото ако ги видим на рафта неопаковани.

Точно по тази причина се избира червено при направата и на торбички за плодове, като грейпфрути или мандарини, които също са оранжеви на цвят.

За лимоните по-често се избира зеленото, за да изпъкне жълтата кора, но често се предлагат и в жълти мрежести торбички. Ако лимоните се продават в същите червени торбички, като други цитрусови плодове, близостта на червеното и жълтото би накарала плодовете да изглеждат оранжеви.

Яйцата и как да разберем дали все още са годни за консумация

Лесен начин да разберем годни ли са яйцата за консумация

И то без да ги чупим