Традициите са нещо хубаво, но поглед трябва да бъде хвърлян и над бъдещето. Това важи в пълна сила и за емблемите на автомобилните марки.

Porsche, eFuel, синтетичните горива, Porsche 911 и дръзкият план на германците да спасят бензиновите двигатели

Как Porsche иска да спаси бензиновия двигател

Може ли синтетичното гориво да спаси класическото Porsche 911

Повечето от тях не са променяни с години, а когато това се случи, разликата не е кой знае колко голяма. Но все пак я има. Без да казват нищо, Porsche решиха също да обновят емблемата си.

И тук трябва да успокоим всички фенове на марката, че не става дума за драстични промени. Те дори са толкова малки, че само най-запалените и бдителни фенове биха ги забелязали.

Снимка 620622

Източник: Porsche

Бронзовата част на емблемата вече не е релефна, а гладка. По този начин изписаните думи PORSCHE и STUTTGART се отличат значително повече. Колкото до STUTTGART, който отсъстваше от предната версия на емблемата - за първи път думата ще бъде изписана с черни бувки.

Структурата на червените ивици също е променена, като тя наподобява пчелна пита. По промяната на дизайна се работи от три години, като поводът за него е 75-годишнината от пускането на първата спортна кола на Porsche.

Снимка 620623

Източник: Porsche

Немският производител използва тази емблема от 1952 г., като тя е претърпявала промени на пет пъти - през 1954 г., 1963 г., 1973 г., 1994 г. и за последно през 2008 г. Новата версия на емблемата ще се появи върху автомобилите на марката в края на 2023 г.

Но това не означава, че Porsche са се отказали историческите си предни версии. Според тя, те могат да бъдат поръчани от клиентите им през Porsche Classic.

Снимка 620624

Източник: Porsche

От Porsche не пропускат и да припомнят някои интересни факти около емблемата си. Като например, че издигащият се кон в центъра ѝ е вдъхновен от печата на град Щутгарт, чието име пък произлиза от коневъдството.

А в комбинация с името на града над него, Porsche се идентифицира с дома си в Швабия. Черният и червеният цветя заедно с еленовите рога са заимствани от герба на Вюртемберг-Хоенцолерн.