Надали сме се замисляли особено как е правилно да поддържаме и перем плажните си кърпи. Но си струва да обърнем повече внимание на грижите за тях. Защото обикновено плажните кърпи са доста различни от тези за баня.

Кърпи за баня, кърпи за ръце, кухненски кърпи, микрофибърни кърпи - как и колко често да ги перем

Грешките, които допускаме при прането на кърпи

Кратък наръчник за пране

Различават се не само по размер, но и като тъкан (ето защо и не е добра идеята да използваме кърпата за баня на плажа). Затова е добре е да инвестираме в качествена плажна кърпа, тъй като е подложена на по-тежка употреба - допир до пясък, пот, слънцезащитен крем и какво ли още не.

Ето как съветват да поддържаме плажните кърпи правилно и в добро състояние от marthastewart.com.

Непосредствено преди да си тръгнем от плажа, добре е да изтупаме добре кърпата си, за да премахнем осанките от пясък от нея. След това да я оставим да изсъхне на слънце, преди да я сгънем и приберем. В пясъка на плажа има много бактерии, а топлите ултравиолетови лъчи на слънцето не само че изсушават кърпата ни, но и убиват микробите по нея.

Снимка 575749

Източник: iStock

Непосредствено преди да се приберем, добре е отново да я изтупаме. При това със силен, "пляскащ" звук. Защото не само е досадно да внесем пясък в дома си, но и напълним с него пералнята машина.

От значение е и как точно перем плажната кърпа. Най-подходящия вариант е с програма за студено пране. Измиването със студена вода намалява вероятността от "вграждане" на остатъчен пясък във влакната на кърпата, освен че предотвратява свиването на материята и запазва цвета по-ярък за по-дълго време.

Но несъмнено най-голямото предизвикателство пред почистването на кърпите за плаж е премахването на петната от слънцезащитния крем. Обикновено той съдържа съставка, наречена авобензон, а в комбинация с твърда вода, тя може да остави петно, подобно на ръжда.

Снимка 575748

Източник: iStock

За да предотвратим това, е нужно просто да добавим омекотител за пране. И ако това не помогне - да третираме с препарат за отстраняване на ръжда.

Ако пък имаме възможност, може да се погрижим за петното още на плажа - като втрием пясък, за да попие в него маслото от слънцезащитния крем. Нещо, което ще улесни изпирането впоследствие.

Горещините, подводните течения, медузите и какви опасности ни дебнат на плажа

Какви опасности ни дебнат на плажа

И как да се предпазим

И все пак, хубаво е да имаме предвид, че не е нужно да перем кърпите си след всяка употреба. По-скоро след всяка трета употреба. Разбира се, всичко зависи и от степента на замърсяване.