В модата нестандартното и провокативното винаги привлича внимание. И тъй като Balenciaga е една от най-ексцентричните марки, разбира се, че нейните дизайни няма как да останат незабелязани.

Balenciaga с поредно провокативно модно решение - гривна, вдъхновена от ролка тиксо

Когато гривна за 4000 долара изглежда точно като... ролка тиксо

Ексцентрично, по-ексцентрично, Balenciaga

Модните ревюта, на които испанската модна къща представя колекциите си, се следят с интерес и всеки път доказват, че за творческото въображение няма граници. Досега марката буквално е предизвиквала фурор с някои от моделите си, включително на обувки. Сред най-обсъжданите в последно време попадат и маратонките Cargo от лятната колекция за 2024 г., както и 10XL маратонките от есенната колекция за 2024 г.

В Китай обаче тъкмо бе представено най-новото от Balenciaga за пролет 2025 г. И както може да се очаква, марката не е изневерила на необичайната си естетика в своите дизайни.

Поредният масивен и шантав модел на техни маратонки е наречен Platform Sneaker, и буквално издига всеки негов притежател до различни висоти. Основното, с което привличат внимание, е височината на плотформата им - цели 16 сантиметра, пише Hypebeast.

Освен за ексцентричната визия на маратонките обаче, Balenciaga явно все пак са помислили за комфорта. Въпреки грубия си вид, те са направени от дишаща материя и имат мрежести стелки. Платформите обаче няма как да останат забелязани и заради цветните им пластове - редуват се "етажи" червено, сребристо, бяло и черно. Освен това към цялостния дизайн умишлено са добавени следи от износване, а формата е заоблена, което и вероятно няма как да е иначе, предвид 16-сантиметровата платформа.

Платформите като цяло явно ще са преобладаващи в колекцията пролет 2025 г. на Balenciaga. Част от нея е и моделът ботуши Giant Boot, който пък се "извисява" на цели 18 сантиметра.

Leopold Ballerina - как модната къща Balenciaga се противопоставя на половите норми

Това ли са най-странните мъжки обувки

Вдъхновение от дамската мода

Засега обаче не е ясно дали колекцията, сред която попадат и Platform Sneaker, ще бъде налична за закупуване веднага след представянето ѝ в Китай, както и каква ще бъде цената.