Трудно е човек да устои на току-що изпечена пица - дори само ароматът ѝ е достатъчно примамлив, пък да не говорим когато вече я вкусим. Но тъй като това традиционно за италианците ястие се счита за нездравословно, мнозина се въздържат да го консумират или пък се "глезят" с него само по специални поводи.
Оказва се обаче, че пицата всъщност може да бъде полезна, и то по-конкретно за страдащите от ревматоиден артрит. За автоимунното заболяване знаем, че причинява възпаление и подуване на ставите, тъй като имунната система погрешно атакува здрави клетки. За съжаление то е съпроводено от болка и скованост и към момента за него няма лечение.
Въпреки това заболелите от ревматоиден артрит обикновено се подлагат на физиотерапия и приемат лекарства - това са основните начини за облекчаването му. Хората, които страдат от заболяването, обаче често споделят за влошаване на симптомите след като ядат определени храни.
Източник: iStock
И въпреки че здравните експерти не са кетегорични, че определени промени в диетата могат да облекчат ревматоидния артрит, препоръчват на диагностицираните с него да следват така известната средиземноморска диета. Тя се категоризира като противовъзпалителна и включва зеленчуци, плодове, бобови, ядки, зърнени храни, риба и ненаситени мазнини като зехтин, пише The Sun.
Според ново проучване обаче има и още една храна, която може да повлияе благоприятно на страдащите от ревматоидния артрит. И това е именно пицата.
Източник: iStock
За да стигнат до заключението, италиански учени провеждат изследване, в което участие взимат 365 души на възраст между 18 и 65 години, диагностицирани със заболяването. А откритието звучи сякаш е твърде хубаво, за да е истина - консумацията на поне половин пица веднъж в седмицата може да помогне за намаляване на болката, причинена от болестта, с до 80 процента.
От съществено значение обаче е пицата да бъде приготвена с пресни съставки, както правят италианците. Защото според експертите благоприятното ѝ въздействие се дължи точно на противовъзпалителните свойства, които се съдържат в някои от пресните съставки - най-вече на моцарелата и донякъде на зехтина.