Пролет в Париж, есен в Париж, лято в Париж - на всяко от тези неща има посветена песен и наистина едва ли има неподходящо време да бъдем във френската столица. Но моментът, когато тя става истинско олицетворение на прякора си - Град на светлините, е по време на коледните празници.

Коледа в Париж наистина прилича на приказка, защото целият град дава своя дан за празничната украса. А тази година всичко е по-пищно от всякога, защото е първата "свободна" Коледа след затварянето по време на пандемията.

Най-емблематичната коледна гледка от Париж безспорно е булевард "Шан-з-Елизе", чието почти двукилометрово трасе е обрамчено от дървета, окъпани в 1 милион коледни лампички. Те бяха запалени на 20 ноември и ще осветяват цялото разстояние от Триумфалната арка до площад "Конкорд" до 2 януари.

Площад "Вандом" е друга задължителна спирка за всеки любител на коледните светлини и Париж. Коледните елхи около колоната на Наполеон са различни всяка година, а пред хотел "Риц" има изградено и коледно градче.

Chanel, Dior, Louis Vuitton, Yves Saint Laurent - всички тези модни марки имат бутици по протежение на авеню "Монтан", друга от известните улици на Париж. По Коледа всички те са украсени по различен начин, а дърветата пред тях са покрити с лампички. Допълнителен плюс на авеню "Монтан" е гледката към осветената Айфелова кула.

Една от най-дългоочакваните коледни декорации във френската столица е тази на известния универсален магазин Galeries Lafayette. Освен бляскавите светлини отвън, вътре в средата му всяка година се издига голяма елха, украсена според избрана тематика.

За Коледа 2022 тя е Planète Sapin - планета, обитавана от дървета. Гигантското дърво е украсено в зелено и синьо, а на различни места в Galeries Lafayette са разположени 11 сцени, които ни представят живота на Планетата на дърветата.

Последната ни спирка в тази кратка виртуална разходка из коледен Париж е в Bercy Village. Макар и малко по-далече от центъра на града, Берси може напълно да ни потопи в коледна атмосфера с десетките си ресторанти и магазинчета на открито, както и светещите облаци и многобройни други празнични светлини, които ни карат да се чувстваме като в селцето на Дядо Коледа.