Проучване във Великобритания, направено от междуправителствената група за прогнозиране C19 Foresight, си поставя за цел да разбере как изолацията заради пандемията от коронавирус се отразява на различните възрастови групи.

Депресията, хиперактивността и наркотицити или защо милениалите ще боледуват повече и умират по-млади

Защо милениалите боледуват повече и умират по-млади

Тревожен нов доклад

Резултати от него са доста интересни. Логиката, че възрастните хора, които са по-застрашени от коронавируса чисто физически, ще са по-засегнати и психически, се оказва невярна. Явно в трудни житейски ситуации като тази възрастните хора са много по-устойчиви и стабилни от младите.

Авторите на проучването регистрирали спад в нивата на щастие за всички възрастови групи след появата на коронавируса, с изключение на пенсионерите, пише Daily Star, позовавайки се на резултатите от проучването. 

Снимка 498942

Източник: iStock

Най-високи нива на депресия, влошено психично здраве и тревожност се отчетени при хората под 30-годишна възраст. А най-тъжни са шотландците - само за седмица е отчетен спад с 15 процента в нивата на щастие.

Освен това, близо половината от хората над 65 години и само 30 на сто от младите на възраст между 18 и 24 години подкрепят правителствения подход.

Снимка 498941

Източник: iStock

Друго проучване на Университета в Глазгоу установява, че пиенето на алкохол се е увеличило от 10,8% на 16,2% по време на изолацията, както и хората, които пият четири или повече пъти седмично (от 13,7% до 22,0%).

Хората също така смятат, че празничните традиции като коледуването, партитата и среднощните литургии ще пострадат от ограниченията заради коронавирусната пандемия.

Коронавирус, корона килос и кои навици от живота в изолация да запазим завинаги

Кои навици от живота в изолация да запазим завинаги

Съветите на психолозите