Във времена, в които Google е винаги на разположение, за да научим или да си припомним нещо, много хора сякаш отвикват да запаметяват. За да поддържаме добрата функция на мозъка си обаче, добре е да развиваме умението да помним.

Храненето, хидратацията, тренировките и какво да правим, за да имаме добра памет

Ежедневни навици за добра памет

За да бъде мозъкът по-млад по-дълго

Можем да го правим с помощта на няколко странни трика. Колкото и необичайно да звучат, те са доказано ефективни. А с някои от тях дори ще се забавляваме да ги прилагаме.

Десен юмрук за научаване, ляв - за припомняне

Този трик подобрява краткотрайната памет. Идеята е когато научаваме нова информация, да събираме пръстите на дясната си ръка в юмрук и да го стиснем. А след това, когато имаме нужда да си припомним, същото движение правим с лявата ръка.

Ароматни спомени

Снимка 572015

Източник: iStock

Доказано е, че по-често свързваме конкретен спомен с определена миризма, отколкото например песен. Затова следващия път, щом ни предстои изпит или презентация например, може да приложим следния трик. Докато четем или се подготвяме за събитието, напръскваме от любим парфюм на китката на ръката си. И именно от този аромат трябва да сме си сложили и на важния за нас ден.

Тяло в позиция

Друг подобен трик е да позиционираме тялото си по определен начин. Например ако сме седнали с кръстосани крака, докато запомняме нова информация, след това по-лесно бихме си я припомнили, когато тялото ни е заело същата позиция.

Дъвките не са само за свеж дъх

Снимка 572014

Източник: iStock

Доказано е, че да дъвчем дъвка, докато учим нещо, а след това, помага за постигане на по-добри резултати. Обясненията за този ефект са две. Едното е свързано с това, че дъвченето повишава притока на кръв към мозъка и това задейства активността му. Другото пък е аналогично от предишните трикове. Започваме да свързваме навика с конкретен спомен.

Силата на мелодиите

Снимка 572016

Източник: iStock

Слушането на музика докато четем може да е не само приятно, но и по-ефективно за запомнянето на историята или информацията, към която сме насочили вниманието си. Едва ли ни звучи изненадващо и фактът, че най-подходяща е класическата. Освен че действа и успокояващо - липсата на вокали и текст в нея ни помага да не се разсейваме.

Забравянето, ученето и защо всъщност е полезно да не помним всичко

Къде отиват спомените, които не ни трябват

Защо забравянето всъщност е полезно

Лични откровения

Не е нужно да си водим драматични монолози пред огледалото. Тук трикът е просто да изричаме на глас това, което искаме да запомним. Проучванията доказват, че така може да подобрим точността на паметта си с до 10%, пише LifeHack.