Днес, 5 февруари, отбелязваме февруарското Пълнолуние. То е известно и като Снежна или Гладна луна. Както повечето наименования на пълнолунията през годината, и тези идват от различни индиански племена от Северна Америка.

C/2022 E3, Зелената комета и кога може да я наблюдаваме да преминава край Земята

Зелената комета, която ще премине край Земята

Вижда се веднъж на 50 хил. години

Тъй като обичайно това е месецът с най-обилните снеговалежи на континента, февруарското пълнолуние е известно като Снежна луна. Именно заради снеговете и ловът на животни за прехрана е ставал по-труден, откъдето идва алтернативното му наименование Гладна луна.

В източните традиции февруарското пълнолуние също се отбелязва, а причината е съвсем проста - то бележи края на тържествата по случай Китайската нова година. Тогава е Фестивалът на фенерите, когато се палят хартиени фенери, които се пускат да отлетят като символ на това, че се освобождаваме от старото и пускаме да дойде новото.

Снимка 605111

Източник: iStock

Февруарското пълнолуние явно е нещо като духовна нова година, защото се чества и в други религии. На 5 февруари 2023 г. се отбелязва и еврейският празник ту би шеват, чието име буквално се превежда "дървена нова година".

Вярва се, че тогава дърветата се събуждат от зимен сън, а тези в Израел дори започват да цъфтят. Смята се за подходящо време да засадим дърво, както и да започнем нов творчески проект.