След като наблюдавахме пика на метеоритния поток Персеиди преди броени дни, небето ни е подготвило още едно впечатляващо събитие до края на месеца. Днес, 19 август, ще станем свидетели на т.нар. августовска синя суперлуна. Звучи сложно като определение, но всъщност е просто красиво и не е за изпускане.

Този уикенд е пикът на метеорния поток Персеиди

Този уикенд е пикът на метеорния поток Персеиди

Ето кога да го наблюдаваме

Определението синя в този случай не е свързано с цвета на Луната, а с NASA, които наричат така третото от четири пълнолуния в един астрономически сезон - явление, което се случва много рядко. А напоследък е прието една Луна да се определя като синя и когато е втората пълна за един и същи календарен месец, обяснява Forbes.

А суперлуна - защото тя ще е по-близо до нашата планета, която ще я направи да изглежда по-голяма по размери. Това пълнолуние се случва именно в периода, в който Луната е в най-близката си точка спрямо нашата планета. Освен че ни се струва по-голяма, суперлуната е и една идея по-ярка от обикновено.

Снимка 679060

Източник: iStock

Тази суперлуна е първата от общо четири за тази година и ще има друга, при която ще е още по-близо до нас. Днешното пълнолуние е осмото за годината и е известно като Есетрова луна. 

25 часа в денонощие - може ли движението на Луната да доведе до увеличаване на деня

25 часа в денонощие - може ли движението на Луната да доведе до увеличаване на деня

И дали ще доживеем да го видим

Най-доброто време да я наблюдаваме е, когато тя се появи на източния хоризонт, точно след като слънцето е залязло на запад - точно няколко минути след изгрева на Луната. У нас това ще бъде около 20:30 минути. Тогава небесното тяло изглежда най-голямо и впечатляващо, а няколкото снимки за спомен са задължителни.