Който е бил веднъж в Италия, завинаги е влюбен в Италия. Докато на някои им харесват оживените туристически дестинации, други предпочитат малките градчета и селца с още по-малки улички и кафенета, където животът сякаш е спрял. И да имаме къща на подобно място със сигурност би било сбъдната мечта.

Италия и туристите - как да имаме пълноценна ваканция в страната

Грешките, които правят туристите в Италия

9 съвета за пълноценна ваканция в страната

И тази мечта може да се осъществи почти без пари. Със сигурност сме чували преди години за инициативата имоти да се продават срещу символичната сума от едно евро. А целта е заселване и възраждане на населените места - като Самбука ди Сичилия на остров Сицилия.

Това райско кътче от Италия вече спечели своите нови жители с предишните инициативи, които проведе през 2019 и 2021 г. И сега и време за нова. Този път цените на изоставените имоти започват от 3 евро. Кметът на градчето обяснява, че неслучайно именно сега стартират продажбите - просто през пролетта и лятото туристите на Ботуша са най-много.

Снимка 668929

Източник: iStock

А тези, които се интересуват от закупуване на имот там, могат лесно да посетят Самбука ди Сичилия и да се запознаят отблизо с условията и къщите, които се предлагат. Така шансът да купят е много по-голям, смята той. Къщите за продажба се намират в стар квартал, годни са за живеене, но се нуждаят от реновация, пояснява CNN.

Местните нямат съмнение, че и обявените сега за продажба къщи отново ще намерят своите купувачи. При предишните инициативи е имало ентусиасти дори от Близкия изток, а новодошлите са подпомогнали местната икономика с цели 20 милиона евро. В тази сума са включените както разходите за ремонт и обновяване на имотите, така и от новите магазини и заведения, които са били отворени за техните нужди.

Оказва се, че чужденците не са се ограничавали само до покупка на имотите на безценица, а покрай тях са продадени общо 250 къщи. Най-често се купува и къщата, която е долепена до продадената, за да се обединят в един общ, по-просторен имот.

И този успех се дължи най-вече на липсата на юридически пречки при сделките, защото общината става собственик на всички изоставени постройки. Това се случва още след разрушително земетресение от 1969 г.

Докато до 2019 г. местните тук рядко виждат чужденци, с първите продадени къщи те започват да стават все повече и повече. И все по-често се чува реч на английски език. Отварят врати и първите места за работа от разстояние на дигиталните номади, които са станали собственици на имоти в Самбука ди Сичилия.

Къщите, които сега търсят новите си собственици, са с големина между 50 и 80 кв.м. и са на един, два или три етажа. Построени са от златисто-кафяви камъни и дървесен материал. Повечето имат панорамни тераси и традиционните боядисани в зелено дървени врати. Най-добрите попадения имат и малък двор с лимонови дръвчета. Но всички се нуждаят от сериозно реновиране, за да са отново годни за обитаване

Според оценки, това може да струва между 30 хиляди и 200 хиляди евро, в зависимост какво искаме и колко луксозен да бъде крайният резултат (някои например си слагат дори вътрешен асансьор). Но като се има предвид, че се спестява от сумата за покупка на имота, отново си е доста изгодна сделка.

Насекоми в пицата и пастата - какво мисли Италия по въпроса

Насекоми в пицата и пастата - какво мисли Италия по въпроса

И защо да променим хранителните си навици

Имотите ще бъдат разиграни на търг с начална цена 3 евро, като участниците в него трябва да депозират 5000 евро. Ако тяхната оферта не се окаже най-високата и загубят наддаването, този депозит им се връща автоматично. Ако пък успеят да си купят къща, той става тяхна гаранция (при предишните аукциони цените са между 5000 и 10000 евро). Купувачът се задължава да реновира имота в рамките на три години, иначе губи депозираната сума.