В разгара на пролетта сме и сега е идеалното време да планираме едно лятно пътуване на някое колоритно местенце. Ако някой търси точно такова, предлагаме да се запознае с красотата и магията на един от Азорските острови в Португалия.

Остров Фаял, познат като Синия остров, получава своя "син" прякор поради две основни причини - големият брой сини хортензии, украсяващи улиците на градовете и селата, както и цвета на водата, която обгражда острова.

Фаял, един от деветте Азорски острови в Португалия, е истинското царство на сините хортензии. Най-доброто време да дойдем тук е в началото на август, когато растенията са в апогея на своя разцвет и хората от целия остров се събират заедно, за да празнуват Semana do Mar - седмица, изпълнена с различни събития.

Снимка 569513

Източник: iStock

Историята за разцвета на хортензиите на острова обаче има тъжно начало. През 1957 г. вулканично изригване става причина от Фаял да се изселят хиляди местни жители.

Снимка 569512

Източник: iStock

Но то помага и за разширяването на Синия остров с около 2.4 км, като става предпоставка и за създаване на плодородна и кисела почва, която благоприятства растежа на някои цветя. Според местните земеделци високите нива на киселина (в случая рН на почвата е между 5.2-5.5) влияят изключително благоприятно на хортензиите, поради което цветовете им тук са толкова изразително сини.

А жителите на Фаял са много привързани към цветята и пламенно ги защитават. Незаконно е хортензиите да се берат, тъй като те се считат за важна част от регионалната култура, да не говорим за голямото им значение за поддържане на красотата на острова.

Снимка 569511

Източник: iStock

Така че ако някой вече трескаво търси евтин полет до Португалия, нека не забравя, че когато отиде там, трябва да спазват правилата на Синия остров.