Едва ли има човек в България, който вече да не чувал за Halfbike - българското полу-колело, което претърпява дълга еволюция, за да се превърне през 2015 г. в най-финансирания проект за превозно средство в Kickstarter.

Halfbike 3, Мартин Ангелов и какво да очакваме от третия модел колело

Как да направим Halfbike най-разпознаваемия български продукт

Halfbike 3 и как първото полу-колело се променя

Подобно на успехите на Halfbike в платформата за групово финансиране Kickstarter, сега друг български продукт набира все по-голяма популярност. Това е уникалната оригами бутилка Origami Bottle, дело на българската стартъп компания DiFOLD.

Зад идеята за Origami Bottle стоят Петър Захаринов и Радина Попова, които имат желание да променят начина, по който възприемаме и използваме опаковките. Затова и двамата разработват проект, свързан с технология на сгъване на пластмасови контейнери за многократна употреба, която предлага зелени алтернативи в бита.

Origami Bottle е сгъваема бутилка за многократна употреба от 750 мл с изключително практичен дизайн, благодарение на който може да заема минимално пространство, тъй като при сгънато положение свива до 80% от обема си.

Изработена от екологичен и издръжлив полимер с капачка от неръждаема стомана. Лесна е за поддръжка и почистване, и е изчислено, че има експлоатационен живот от поне пет години.

За интереса към Origami Bottle, говорят цифрите в Kickstarter. Бутилката вече е успяла да набере финансиране от над 100 хиляди долара, а за краткото време от четири часа постига и поставената си цел от 15 хиляди долара.

В момента една Origami Bottle се продава за 30 долара, като първите доставки на продукта са предвидени за декември.