Първите дни на всяка нова година са време за ново начало - поставяне на нови цели и първи стъпки към постигането им. Със сигурност в много списъци с новогодишни обещания е написано "да се храня по-здравословно", "да започна да спортувам", "да спра цигарите" и подобни баналности.

Със сигурност добрата форма и доброто здраве са от съществено значение, за да се чувстваме добре през следващите месеци и години. Но не по-малко важно е да обърнем внимание на това как се чувстваме и как да успеем да постигнем истинското щастие.

Менталното здраве е не по-малко важно от физическото, а само от нас зависи тялото и душата ни да са в пълна хармония. Ето няколко прости, но важни стъпки, за да се превърне 2020 в най-добрата ни година.

Грижа за себе си

Най-важното обещание, което трябва да си дадем в началото на новата година, е да се грижим подобаващо за себе си. И тук се включва всичко, което ни прави щастливи. Да се научим да казваме "не". Да си доставяме малки, ежедневни удоволствия. Да потърсим помощ, когато имаме нужда от нея. Да бъдем полезни на себе си, за да можем да сме полезни и на любимите си хора.

Снимка 459597

Източник: iStock

Защо

Важно е да си поставяме цели, които да следваме. Но също толкова важно е да си задаваме въпроса защо искаме точно това. Когато открием своята истинска мотивация, тя ще се превърне в нашето гориво на успеха.

Например, искаме да сменим работата си. На пръв поглед може да е заради недобрата обстановка в офиса, но всъщност да искаме по-висока заплата, за да успеем да си купим мечтаното жилище например. Ясната цел трябва да е подплатена с ясна причина за нея.

Трябва

Ако се стараем да постигнем нещо, само защото на пръв поглед трябва да го направим, то тогава то надали ще ни донесе търсеното удовлетворение. Не бива да станем вегани, защото е модерно. Не бива да записваме нов курс, защото родители ни смятат, че е добре да знам. Правилната думичка е "искам".

Търпение

То също е пряко свързано с постигането на поставените ни цели. Ако не умеем да сме търпеливи, вероятно няма да успеем и да постигнем желанията си, защото за тях се изисква време. 

Когато загубим търпението си, губим и мотивацията. А в подобни моменти трябва да се концентрираме върху целите си, както и да потърсим подкрепа от близките, за да се върнем отново на правия път към крайната си точка.

Снимка 459598

Източник: iStock

Малките неща

Всички искаме да ни се случи нещо голямо и много значимо. Но в повечето случаи щастието идва от много малки, но обичайно повтарящи се събития. Затова е важно да преценяваме добре възможностите си, да не се надценяваме и да си поставим много малки цели, на чието постигане да се радваме през цялата година, пише The Healthy.

Хората, които постоянно се оплакват, и вредата, която нанасят на здравето ни

Хората, които вредят на здравето ни

Как да се справим с тях

Провалите

Те сякаш винаги ни заварват неподготвени и затова ни боли толкова от тях. Затова когато се устремим към дадена цел, трябва да сме пределно наясно къде може да се провалим. И дори това да се случи наистина, няма да сме толкова изненадани и разочаровани.