Почти сме сигурни, че няма как човек поне няколко пъти да не е засичал по улиците Dacia Duster със своите отличителни форми и дизайн.

Тест драйв: Dacia Duster, за който изобилието е порок

Защо Dacia Duster не е никак лоша идея

Разумен джип с офроуд възможности и нищо излишно в оборудването - не е никак лоша идея

И понеже две поколения от модела не стигат, на пазара пристига и трето. За първи път Duster бе пусната през 2010 г., а през 2017 г. получи първото си обновление.

Новата Dacia Duster изглежда много по-модерно и е базирана на платформата на Renault/Nissan - CMF-B, върху която стъпват модели като Jogger, новото Sandero и предстоящото Renault 5 например. Благодарение на нея е отворено повече пространство за пътниците и багаж от предното поколение на Duster.

Снимка 653430

Източник: Dacia

От Dacia твърдят, че са намалени нивата на вибрации и шум от пътя в купето. Моделът вече е достъпен за предварителни поръчки в България, като от Dacia поясняват, че за момента само 100 броя могат да бъдат поръчани. Предварителните поръчки ще включват новите хибридни двигатели TCe 130 4X4 и HYBRID 140.

TCe 130 за първи път се предлага от Dacia, като под капака ще намерим 3-цилиндров, 1.2-литров бензинов двигател с турбокомпресор и технология с 48V тип мек хибрид. Колкото до скоростната кутия, тя е 6-степенна механична.

Снимка 653427

Източник: Dacia

Двигателят HYBRID 140 видяхме за първи път в Jogger миналата година. Тук говорим за 4-цилиндров, 1.6-литров бензинов двигател с 94 к.с. и два електрически мотора, като специфичното при него е, че е с електрическа  автоматична скоростна кутия без съединител с четири предавателни отношения на двигателя и две на мотора.

От Dacia обещават, че до 80% от пробега в градски условия може да бъде постигнат изцяло на електричество, като новата Dacia Duster HYBRID 140 винаги стартира в електрически режим. Третата генерация на Duster се предлага с трансмисия 4x4 Terrain Control, която включва пет настройки за шофиране - Auto, Snow, Mud/Sand, Off-Road и Eco.

Dacia Duster Extreme

Източник: Dacia

Dacia Duster Extreme

В купето на стандартното ниво на оборудване има нова информационно-развлекателна система с 10.1-инчов централен сензорен екран, както 7-инчов дигитален инструмнентален панел. Както вече споменахме, новият Duster има повече пространство за багаж. Подът на багажника е по-нисък, а отворът му е по-широк и по-висок.

Самият багажник също е по-широк и по-висок и осигурява до 6% допълнително пространство - 472 литра под кората в новия Duster 4х2. За предварителната продажба са достъпни две версии в ниво Journey с включено допълнително оборудване Parking pack и цвят Sandstone.

Тест драйв на Dacia Jogger и колко екстремно може да бъде едно бюджетно комби

Dacia Jogger Extreme - бюджетно, хибридно комби за хора с хобита

Адекватна динамика, хибридно задвижване и истинска леглова база

Като част от него, освен стандартното оборудване, се включват неща като 18-инчови алуминиеви джанти, фарове за мъгла, автоматична климатична система, карта "Свободни ръце", електрическа паркинг спирачка, безжично зарядно устройство за смартфон и информационно-развлекателна система Media Nav Live със свързана навигация. Dacia Duster Tce 130 4x4 е на цена от 52 780 лв., а Dacia Duster HYBRID 140 - 55 780 лв.